Днес Министерството на финансите проведе аукцион за продажба на 10.5-годишни

...
Днес Министерството на финансите проведе аукцион за продажба на 10.5-годишни
Коментари Харесай

Министерството на финансите не одобри офертите за продажба на ДЦК

Днес Министерството на финансите организира аукцион за продажба на 10.5-годишни държавни скъпи бумаги в размер от 500 млн. лева, с падеж 6 октомври 2032 година.

Участниците на пазара подадоха поръчки със съвкупна номинална стойност от 452.45 млн. лева, като Министерството на финансите не утвърди декларираните поръчки в третитя за годината аукцион, отчитайки положението на фиска и задачата за финансиране при оптимална допустима цена, оповестиха от ведомството на Асен Василев. Министерството предложи за обмен скъпи бумаги със срочност 10 години и половина при рента от 1,5 на 100. Тя е много по-висока от осъществената емисия през октомври предходната година за същия тип бумаги.

Така държавното управление ще разполага с към един милиард лв., които събра при извършените два аукциона. Според бюджета за тази година страната може да се поеме 7.3 милиарда лв. нов дълг.

Министерството на финансите ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки поради както пазарното положение, по този начин и нуждата от дългово финансиране.

Според окончателните данни от финансовото министерство, към края на февруари във фискалния запас на страната има 9.9 милиарда лв.. Прогнозите към края на март плануват в хазната има остатък от над двеста милиона лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР