Днес Министерство на финансите излезе със съобщение до медиите, в

...
Днес Министерство на финансите излезе със съобщение до медиите, в
Коментари Харесай

МФ: При проверката на строителството на магистрала Хемус са открити сериозни нарушения, не обратното

Днес Министерство на финансите излезе със известие до медиите, в което оборва " тиражирани погрешни изказвания за липса на констатации за нарушавания при инспекция на Агенция за държавна финансова ревизия (AДФИ) в Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) ". От ведомството декларират тъкмо противоположното - че при инспекцията са установени съществени нарушавания.

Обект на инспекцията на АДФИ е контракт сред Агенция " Пътна инфраструктура " и " Автомагистрали " ЕАД с предмет: " Доизграждане на Автомагистрала " Хемус " в сектори 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лева без Данък добавена стойност .

Сред главните констатации в отчета от инспекцията, основани на експертен разбор на контракта, са, че той е подписан при повишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лева, с което не са предпазени финансовите ползи на организацията. Налични са ясни констатации за изрично повишени цени на разнообразни материали и действия по строителството на тези сектори от Автомагистрала " Хемус ". Установеното завишение не в намерило отражение като щета, защото все още на осъществяване на инспекцията СМР - по контракта не са осъществявани, одобрявани и заплащани.

Констатираното е заобикаляне на Закон за обществените поръчки при превъзлагането на действия от " Автомагистрали " ЕАД по 15 бр. контракти за планиране на стойност 3 718 287 лева То не е глобено, тъй като обект на инспекцията е АПИ, а не " Автомагистрали " ЕАД, което е правило превъзлаганията. В хода на инспекцията от АПИ документално са декларирали, че не са осведомени с контракти за превъзлагане, които е сключвало " Автомагистрали " ЕАД. Това, от своя страна, е наложило с напътствие от наблюдаващия прокурор да се извърши само насрещна инспекция на сдружението за обзор на налична документи.

Заключенията в отчета на АДФИ се базират на подробен експертен разбор с експерт, при който е установено съществуване на погрешно ценообразуване и завишение на анализните цени. Неправилното ценообразуване се следи в съвсем всички прегледани позиции и се показва най-много във: погрешно ценообразуване на машиносмените; повишени спомагателни разноски за труд и механизация; непосочване в анализните цени на машини с съответни характеристики; непредставяне на употребяваните фирмени разходни правила, УСН, ТСН или други, което води до извода, че такива липсват или не са използвани;

Финансовата ревизия на АПИ е осъществена със заповед от 13.07.2021 г за съблюдаване на нормативните актове. АДФИ е направила инспекция за правомерност по отношение на съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната активност, както и законодателството в региона на публичните поръчки при сключването и осъществяването на контракт от 18.12.2019 година, сред Агенция " Пътна инфраструктура " и " Автомагистрали " ЕАД, с предмет: " Доизграждане на Автомагистрала " Хемус " в сектори 7, 8 и 9. Целта на инспекцията е да се откри има ли превъзлагане на действия, на кои лица, спазени ли са нормативните разпореждания за това; има ли актувани и неизпълнени Строително-монтажни работи (СМР) и има ли повишени цени, погрешно ценообразуване, нарушавания при осъществяването.

Извършена е инспекция на 33 контракта на стойност 2 306 736 171 лева Резултатите са отразени в от 16.02.2022 и умозаключение към него, чието малко обобщение е оповестено при започване на април 2022 година Докладът е изпратен на Министерство на регионалното развитие и на органите на прокуратурата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР