Днес министърът на регионалното развитие Иван Шишков, в присъствието на

...
Днес министърът на регионалното развитие Иван Шишков, в присъствието на
Коментари Харесай

Първа копка на АМ „Струма“ през Кресна, арестуваха екоастивисти

Днес министърът на районното развиване Иван Шишков, в наличието на кмета на Кресна  - Николай Георгиев, на Симитли - Апостол Апостолов и други публични лица, направи първа копка на пътен възел Кресна - част от плана за довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Зелените деятели, рафтъри и няколко притежателя на  заведения в Дефилето стачкуваха, като скандираха " Шишков е измамник ". В резултат на това еколози Андрей Ковачев и Петко Ковачев бяха задържани за хулигански прояви.

Зелените настояват, че локалните хора в Кресна са срещу плана, само че къса информация в базата данни на Националния статистически институт демонстрира, че при преброяването през 2021г., Община Кресна има 4991 поданици, 3216 от които живеят в град Кресна.

Зад митинга стоят еколозите Андрей Ковачев, някогашен консултант на Борислава Сандов по време на мандата му като министър на околната среда и водите, Петко Ковачев – изтъкнат зелен деятел, Димитър Василев – Велин, който е най-големият жалбоподател против Автомагистрала „ Струма “ и Българска федерация по рафтинг, за която се твърди, че е построила цялостен противозаконен рафтинг комплекс.  

Зелените Ковачев, Ковачев и Велин от години блокират построяването на Автомагистрала Струма, лобирайки за построяването на 15-километров двутръбен тунел, план, зад който седи швейцарска строителна компания.

Твърди се, че имат и парцели в кресненското село Влахи, където извършват многомилионни европроекти, най-много за отглеждане на лешояди, които нямат задоволително храна в района и мигрират в прилежащи страни, оповестява ekonovini.bg.

В Кресненското дефиле, от 2008г. до 2022г. са починали 71 души, а тежко ранените са 386.

И се случва макар че планът за Автомагистрала Струма през е минал всички български и европейския процедури, които подсигуряват за нейната природосъобразност – екологична оценка, ограничения за запазване на зоните от Натура, признати от Националния съвет по биологично многообразие и Европейската комисия, както и мнения на Бернската спогодба, която неведнъж отхвърля да образуват дело по случая, макар големия напън на зелените, тъй като не открива нарушавания.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР