Днес Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира пети прием на проектни

...
Днес Местната инициативна група Тервел-Крушари“ стартира пети прием на проектни
Коментари Харесай

Финансова подкрепа за земеделските стопани в общините Тервел и Крушари

Днес Местната инициативна група „ Тервел-Крушари “ започва пети банкет на планови оферти по подмярка 4.1. „ Подкрепа за вложения в аграрни стопанства “ към Стратегията за ВОМР, финансирана от Програмата за развиване на селските региони 2014 – 2020 година

Бюджетът в размер на 77 000 лева ще подкрепи развиването на наличните материални мощности в стопанствата; въвеждане на нови технологии и рационализация на производството; привеждане към стандартите на Европейския съюз и възстановяване на изискванията в земеделските стопанства. Проектните оферти би трябвало да водят до възстановяване на цялостната активност на земеделското стопанство посредством модернизиране на машинния парк; възобновяване и разширение на сградния фонд; разширение на площите с трайни насаждения; възстановяване на изискванията на труд и модернизиране на животновъдните ферми и стопанствата за произвеждане на пчелен мед.

Ще бъдат подкрепени аграрни стопани, физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро-, дребни или междинни предприятия, със седалище или надлежно непрекъснат адрес на територията на общините Тервел и Крушари. Размерът на стопанството им би трябвало да е не е по-малко 8 000 евро, измерено в общоприет индустриален размер.

Минималната безплатна финансова помощ за един план е 2 000 лева, а оптималната 77000 лева, като % на съфинансиране е от 40% до 60% от общите възможни разноски по плана.

Допустимите разноски са за закупуване/придобиване, строителство или възобновяване на здания и друга недвижима благосъстоятелност (земя); закупуване и/или инсталиране на нови машини, уреди и съоръжение и основаване и/или презасаждане на трайни насаждения и етерично-маслени култури, в това число трайни насаждения от десертни лозя. Допустими са и вложения за съоръжения/оборудване за производството на мед и други пчелни артикули, както и за отглеждане на пчели-майки. Могат да се закупят профилирани аграрни транспортни средства (камиони, хладилни транспортни средства за превозване на продукция и др.), уреди за напояване в стопанствата (резервоари, сондажи, системи за капково напояване) и други Ще могат и да се създадат предварителни разноски за предпроектни изследвания, такси, възнаграждения за архитекти, инженери, консултантски услуги и други Всички действия би трябвало да се осъществят на територията община Тервел и община Крушари.

Проектните оферти би трябвало да бъдат подадени до 15 януари 2024 година, 17:30 ч., по електронен път в системата ИСУН 2020, посредством попълване на уеб основан формуляр за кандидатстване, с потреблението на дипломиран електронен автограф (КЕП), посредством модула.

Условията за кандидатстване и осъществяване са налични в, на електронната страница на както и на място в офиса на локалната инициативна група, с адрес гр. Тервел, ул. „ Цар Калоян “11.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР