Днес, малко след 14.00 ч. в сградата на Министерския съвет

...
Днес, малко след 14.00 ч. в сградата на Министерския съвет
Коментари Харесай

Вижте взетите допълнителни мерки. Ще затварят магазини ако има струпване на хора на касите


Днес, малко след 14.00 ч. в постройката на Министерския съвет стартира брифинг, обвързван със заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за въвеждането на противоепидемични ограничения в страната.

В началото на брифинга министър председателят Бойко Борисов благодари на президента, че единствено за няколко часа е подписал указите за обнародването на взетите през вчерашния ден в Народното събрание решения.

След това изложи спомагателни ограничения, взети по отношение на спешната обстановка с ковид. А точно:

- удължава се срокът за издаване на персонални документи с 6 месеца

- удължава се срокът за газовите уредби до края на май

- удължава се срокът за протоколите за скъпите медикаменти до 12 месеца

- удължава се срокът за решенията на ТЕЛК-а до края на май "Правя следните рекомендации - кметовете да бъдат доста деликатни със затварянето на пазарите.

Много значимо - от 17 часа през днешния ден на тел. 112 може да се задават въпроси за заповедта на Министерство на здравеопазването. 4 души ще седят на телефоните, с цел да може да се дава отговор на хората ", изясни още Борисов.

"Трето, тук да слушат притежателите на огромни вериги, някои от тях са ги затворили, а пред някои от тях се струпват хора. Установят ли представители на РЗИ скупчване на хора на касите, магазините да бъдат затваряни. Ако притежателят не сътвори нужния ред, магазинът ще бъде затворен неотложно. При заведенията за хранене - в случай че работи кухнята, да е за домовете. Веригите за бързо хранене да работят единствено за доставки на домовете, а не за консумация в ресторантската част. Колкото повече ограничим придвижването, толкоз по-лесно ще ограничим епидемията ", сподели още министър председателят.

"Надяваме се за двете седмици, които сме се сложили, тези ограничения да дадат резултат и да почнем да отпускаме по-широко придвижване. Това е според от обстановката. На тел. 112 за всеки един съответен случай да има отговор - създайте тази организация ", добави Борисов. Той още веднъж повтори, че там, където не се съблюдава главната цел на заповедта - да не се струпват хора, ще се затварят обектите.

"Лекарствата имат регулация - не може да се допусне далавера. Що се отнася до храни, горива или сходни, в случай че някой тръгне да спекулира, Горанов има подготвеност да наложи таван. Разчитам на почтеност, само че да не разчитаме единствено на това, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата имат подготвеност ", изясни министър-председателят.

Той моли за успокоение и акцентира, че всички по света работят за превъзмогване на рецесията.

"Да си дадем тези две седмици, ние сме подготвени във всяка обстановка да реагираме с промени. Наблюдаваме какви ограничения взимат другите страни. Подготвяме медицинските сестри, лекари и санитари ", съобщи министър председателят.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР