Днес летище Варна чества своята 76-годишнина. На 9 май през

...
Днес летище Варна чества своята 76-годишнина. На 9 май през
Коментари Харесай

76 години от първия полет на летище Варна

Днес летище Варна празнува своята 76-годишнина. На 9 май през 1948 година е осъществено първото кацане на пътнически аероплан на летището след неговото разкриване, като полетът траел два часа и половина.

От тогава до в този момент на аеропорта са обслужени близо 65 милиона пасажери.
Историята стартира обаче по-рано
На 24 декември 1919 година във Варна каца първият транспортен аероплан по линията София-Варна на тогавашното летище " Тихина ".

Самолетът е носил носещ пощенски колета. Всяко писмо, препратено през въздушната поща, е било снабдено със специфичен, ударен с алено мастило кръговиден щемпел, по средата на който се намира държавният герб. Самолетите пренасяли единствено пощата, събирана през нощта, защото дневната заминавала с вечерните влакове.
По това време летището се е казвало " Тихина " и се е намирало край квартал " Аспарухово ", на запад от Аспаруховия мост, с повърхност от 1000-1500 дка. В него е имало хангар и работилница. Управлението на полетите било примитивно - при идно кацане на полосата поставяли огромно платнище с писмен знак " Т " ( " Тихина " ), затиснато с камъни, а човек с флагчетата посрещал и изпращал самолетите. През нощта хора с ветроупорни фенери маркирали " пистата ". Линията обаче просъществувала единствено за месец.

Едва през 1947 година сред Варна и София е открита непрекъсната въздушна линия. Същата година на летище " Тихина " каца първият Юнкерс 52. По време на полета пасажерите са били четирима, а до края на годината на летището кацат шест самолета с общо 23 пасажери.

На 9 май 1948 година е намерено новото летище на Варна, което се намира западно от центъра на морската столица, на територията на две общини - Варна и Аксаково.

През 1961 година е приключена новата, към този момент бетонна писта, дълга 2500 метра и дебела 24-26 см. Към нея е построена светлинна система, улесняваща нощните полети. През 1967 година е приключено разширенито на стоянката и 4 нови рульожни пътеки. Монтирани са радиоплокационни и радионавигационни уреди. Внедрен е първия обзорен локатор AR1.

На 25 септември 1972 година е открита новата приемна постройка (терминал) на летището, която има три блока - " Административно-технически ", " Вътрешни линии " и " Външни линии ".

Заради все по-големите идващи самолети на летището, пистата е удебелена през 1974 година Сградата и пистата на летище Варна, които са в употреба и до ден сегашен, са издигнати под управлението на шефа на летището от 1963 до 1986 година полковник Христо Георгиев.

На Деня на Варна - 15 август 2013 година е открит новият пътнически терминал на летище Варна, който разполага с обширни зони за идващи и заминаващи пасажери, съвременни системи за обслужване на пасажери и багаж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР