Днес легендарният влекач Перун отплава за последен път. Спасителният кораб

...
Днес легендарният влекач Перун отплава за последен път. Спасителният кораб
Коментари Харесай

Последното плаване на Перун

Днес именитият влекач " Перун " отплава за финален път. Спасителният транспортен съд ще бъде муден към Бургас, където ще бъде нарязан за скраб.

В началото на 2020 година " Перун " бе продаден за близо 280 хиляди лв. на търг, в който взе участие единствено една компания. Продажбата стана мотив за митинги от морски организации, които упорстваха плавателният съд да бъде възобновен. " Перун " обаче по този начин и не беше ремонтиран и откакто с години бе оставен да се разрушава, най-после бе продаден за скраб, напомня БНР.

В началото на годината, малко преди провеждането на търга, ръководителят на Моряшкия професионален съюз Иван Велков разяснява, че би трябвало да се търси отговорност от министри на превоза, шефове в ИА " Морска администрация " и Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " за това, че " Перун " съзнателно е доведен до положението, в което е сега. Той акцентира, бе без този транспортен съд България няма да може да организира ефикасни морски избавителни интервенции. Велков подсети, че последните години корабът бе трансфериран към активите на " Пристанищна инфраструктура ", само че без задължението тя да го поддържа

Според капитан Никифор Герчев от БУЛСАР параметрите на плавателния съд в документите за търга са били съзнателно занижени с цел да му бъде понижена цената и да бъде платен от една тъкмо избрана компания:

" В документите бе записано, че двата мотора са по 950 киловата. Аз съм поръчвал кораба и съм бил неговият първи капитан. Много добре знам, че моторите са по 1950 киловат часа. Къде се губят другите 2000 киловата...?! И още - в тръжните документи написа, че помпите са две, а аз знам, че бяха 10. Къде са другите осем помпи?! "

Генералният шеф на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов не разяснява изказванията за грешки в тръжната документи, само че подсети, че по документи " Перун " към този момент даже не е транспортен съд:

" Те стачкуват, с цел да възстановим кораба. Има ли идея какво да вършим " Перун ", като го възстановим? През последните 12 години корабът не е включен в никакви концепции за търсене и избавяне, което значи, че виновните институции не са виждали " Перун " като средство за избавяне. Той даже няма характерности на транспортен съд. През последните две години е отписан като подобен. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР