Днес комисията по външните работи на турския парламент отложи ,

...
Днес комисията по външните работи на турския парламент отложи ,
Коментари Харесай

Турският парламент забави кандидатурата на Швеция за НАТО

Днес комисията по външните работи на турския парламент отсрочи , оповестява " Ройтерс ". Скандинавската страна чака зелена светлина с цел да се причисли към западния алианс от 18 месеца.

Председателят на комисията и някогашен вицепрезидент на страната Фуат Октай съобщи, че комисията ще организира спомагателни диалози и може да върне законопроекта в дневния си ред идната седмица , само че не дефинира явен график. " За да могат всички наши законодатели да одобрят участието на Швеция в НАТО, те би трябвало да бъдат изцяло уверени. Ще обсъдим всичко това на (следващата) среща на комисията ", сподели той пред кореспонденти след дълъг спор по тематиката. Той добави, че комисията може да приема законопроекти с нормално болшинство, като е допустимо да предложения шведския дипломат да осведоми законодателите, в случай че е належащо и в случай че наредбите на Народното събрание разрешават.

Ердоган съобщи този месец, че, само че добави, че Швеция не е подхванала задоволително дейности против кюрдските бойци.
 Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО
Столтенберг: Ердоган се съгласи да пусне Швеция в НАТО

Важно решение за бъдещето на Алианса

За да бъде утвърден, законопроектът би трябвало да бъде утвърден от комисията, преди да бъде подложен на цялостно гласоподаване в Народното събрание, което може да се случи дни или седмици по-късно. След това Ердоган би трябвало да го подпише, с цел да завърши процеса, чиято дълготрайност разочарова съдружниците на Анкара и сложи на тестване западните ѝ връзки.

Швеция и Финландия желаеха след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция сподели, че Швеция първо би трябвало да вземе и членове на мрежа, която Анкара счита за виновна за опита за прелом през 2016 година Турция третира и двете групи като терористични организации.

Швеция утвърди. 

Кандидатурата на Швеция беше, като ръководещата партия ФИДЕС съобщи, че няма опасност за сигурността на Швеция и обърна внимание на неоснователните съгласно нея обвинявания, че подкопава демокрацията в Унгария.

Въпреки мненията на турския заместник-министър на външните работи Бурак Акчапар, очертаващи ограниченията, подхванати от Швеция, депутатите както от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, по този начин и от опозицията показаха запаси и забавиха гласуването.

" Оценявам разширението на НАТО. Трябва обаче да премахнем някои от несъгласията в съзнанието си. Швеция се трансформира в несъмнено леговище или парадайс за някои терористични организации ", сподели Али Шахин, народен представител от Партията на справедливостта и развиването. " Смятаме, че стъпките, подхванати от Швеция до момента, са скъпи, само че не ги намираме за задоволителни ", добави той.
 Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО
Ердоган подписа протокола за влизане на Швеция в НАТО

Предстои ратификация от турския парламент

Членовете на НАТО Финландия, Канада и Холандия също започнаха стъпки за облекчение на политиките за експорт на оръжие към Турция по време на процеса, до момента в който Белият дом съобщи, че ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след съвещания с Конгреса на Съединени американски щати.

Въпреки че няма ясна времева рамка за одобрение на настояването за закупуване на F-16,. В четвъртък Октай повтори мнението на Ердоган, че " в случай че те имат Конгрес, ние имаме парламент ".

Някои анализатори считат, че турският парламент може изцяло да ратифицира кандидатурата на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел на 28-29 ноември .

Високопоставен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, поискал анонимност, твърди, че Турция е " доста заинтригувана " от завършването на ратификацията преди срещата на НАТО в Брюксел , макар че в последна сметка това е избор на Анкара. " Сега от тях зависи дали системата им ще даде единодушието в този интервал от време, само че ние продължаваме да приказваме с тях за това ", сподели той.

Въпреки че администрацията на Байдън не е свързала ратификацията с продажбата на самолети F-16, членовете на Конгреса дадоха да се разбере, че е малко евентуално да одобрят тази продажба, до момента в който Турция не ратифицира кандидатурата на северната страна за НАТО, изясни служителят.

Забавянето идва, защото Анкара е, до момента в който твърдата й дипломация във връзка с войната в Украйна също раздразни някои съдружници., като се опълчва на нашествието на Русия, само че и на глобите на Запада против Русия.
 Турция привиква интернационална среща за Украйна, Русия без покана
Турция привиква интернационална среща за Украйна, Русия без покана

Очаква се диалозите да се проведат до края на месеца в Истанбул

Докато членката на НАТО, Турция се счита за съществена спънка пред присъединението.

По-късно днес посланикът на Съединени американски щати в Унгария съобщи, че е бил убеден от унгарското държавно управление, че Будапеща няма да бъде последната, която ще ратифицира кандидатурата на Швеция. Той добави, че е " убеден ", че Стокхолм скоро ще стане член на НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР