Днес Комисията по обществено здраве на ЕП ще приеме своята

...
Днес Комисията по обществено здраве на ЕП ще приеме своята
Коментари Харесай

Европейски мерки срещу недостига на лекарства

Днес Комисията по публично здраве на Екологичен потенциал ще одобри своята позиция по препоръчаната промяна на законодателството на Европейски Съюз във връзка с лекарствените артикули за хуманна приложимост, в това число рационализирането на структурата и процедурите на Европейската организация по медикаментите.

Пред БНР изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов напомни, че полемиките във връзка с нуждата от промени в европейското законодателство са стартирали преди към 2 години.

" Всички държави-членки имат обща регулаторна рамка. Когато се стигне до въпроси, касаещи процеси на национално равнище, е належащо да бъде направено съответното адаптиране на това законодателство, тъй че то да бъде използвано на национално равнище ", изясни той.

Предвидените промени засягат и тематиката за дефицита на лекарствени артикули и медицински произведения. Катализатор на това беше и коронавирус рецесията, уточни Кирилов и добави, че това е ускорило процесите по промени в законодателството.

" Основата е обвързвана с готовността за дейности при рецесии. За всички европейски страни е значима освен реакцията при спешни обстановки, само че и общоприети обстановки, при които, за жалост, също се стига до дефицит на медикаменти ".

По думите му упованията са, че непрекъснато деяние на електронна платформа за мониторинг на медикаментите на европейско равнище може да спомогне за решение на проблемите.

Европейската платформа е една от главните задания на Европейската организация по медикаментите, подсети Кирилов и уточни, че се чака тя да започва до 2 февруари 2025 година:

" Основният принцип е дейна връзка сред всички участници в процеса, с цел да може оптимално скоро да постъпва информация при възможни индустриални усложнения на даден производител, тъй че да могат страните да имат опция за реакция. Европейското законодателство вкарва спомагателни условия във връзка с уговорките, които имат производителите по даване на информация ".

Богдан Кирилов добави, че европейското законодателство планува подобен вид отговорности за обособените субекти:

" Те по закон ще бъдат задължени да дават тази информация ".

Поради нуждата от даване на цялостна информация, подобен вид отговорности ще оказват помощ информацията за възможен дефицит да постъпва оптимално рано и в връзка с останалите производители да бъдат вземани решения, изясни той. Според него когато медицинските експерти и останалите производители имат в точния момент тази информация, ще могат да приспособяват техния индустриален развой, с цел да могат да компенсират възможен дефицит.

Когато бъде създадена единна платформа, информацията ще е налична и ще могат да се плануват превантивни ограничения, а не да се реагира, когато към този момент се е стигнало до дефицит, посочи експертът.

Той акцентира, че и ценовата политика е прецизно контролирана. В ИАЛ не сме ангажирани с ценообразуване и реимбурсиране, уточни Кирилов.

По думите му разликата сред генеричните и новаторските лекарствени артикули също е обект на полемики и промени в европейското законодателство. Въвеждат се спомагателни условия към производителите във връзка с ексклузивността, която те имат след създаването и стартирането на пазара на лекарствени артикули. Тази ексклузивност понижава, сподели Кирилов:

" Този интервал понижава с новите промени. За тези производители ще има тласъци, които са свързани с ангажимент да пуснат за даден интервал във всички европейски страни съответния лекарствен артикул, тъй че да няма разлика сред обособените държави-членки ".

Новите актуализации в законодателството плануват да се създадат по-ясни дефиниции във връзка с това какво са задоволително количества, какви са здравните потребности от избран лекарствен артикул, също да се заложат механизми, с които да се вкарат отговорности за поддържане на така наречен буферни количества.

Директорът на ИАЛ съобщи, че са в непрекъсната връзка със здравното министерство, производители и търговци за това да бъдат прилагани съответните дейности. Обсъждат се и промени в националното ни законодателство, с цел да бъдат обезпечени задоволително наличия, добави той и заявява, че непрекъснато работят по подобряването и по по-ефективен надзор на дейностите. Според него е извънредно значима и връзката сред обособените институции.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР