Днес Когато Хари срещна Сали“ би търпял критика и заради

...
Днес Когато Хари срещна Сали“ би търпял критика и заради
Коментари Харесай

Комедията „Когато Хари срещна Сали“ вече е холивудски експонат

Днес „ Когато Хари срещна Сали “ би търпял рецензия и поради актьорския състав, който включва само бели артисти. Комедията на Нора Ефрон е и олицетворение на патриархалния сантиментален канон. Той ще бъде разрушен в края на XX и началото на XXI век от чиклит романа и кино лентата „ Дневникът на Бриджит Джоунс “ и изключително от крайъгълния за всеобщата просвета и маркетинга франчайз „ Сексът и градът “, споделя Българска телеграфна агенция.​​​​​
Следвайте " Гласове " в

През декември Библиотеката на Конгресa в Съединени американски щати разгласи новите кино попълнения в регистрите си. Сред 25-те продукции, определени за предпазване поради високите им естетически достолепия, е и лентата „ Когато Хари срещна Сали “ от 1989 година
Романтичната комедия, разказваща историята на двама души, които не могат да решат дали са врагове, другари или влюбени, се развива на фона на Ню Йорк от 70-те и 80-те години. В основната женска роля е Мег Райън, чиято кариера безусловно се изстрелва нагоре след триумфа на кино лентата. За времето си продукцията е същински касоразбивач – завладява и бокс-офиси ранглисти, и видеотеките.
Филмът, режисиран от Роб Райнър по сюжет на Нора Ефрон, е безусловно спомен от една отминала ера, „ отнесена от вихъра “.

В края на 80-те дамите към момента са в позицията да се потвърждават. Нора Ефрон е незабравим сценарист, само че режисьорският ѝ дебют ще бъде едвам през 90-те. Двадесет години по-късно Катрин Бигълоу пък ще стане първата жена режисьор, спечелила премия „ Оскар “ за „ Войната е опиум “ от 2008 година Анимационният „ Красавицата и Звяра “ съумява да получи номинация за най-хубав филм паралелно с игралните продукции през 1994 година Една нарисувана приказка реализира самопризнание и прави кариера по-бързо и елементарно спрямо създателите от плът и кръв.
Жените зад камерата в Холивуд минават през иглени уши, с цел да доближат до огромните награди или до позицията да дават нареждания на оператора и фартиста.
Днес „ Когато Хари срещна Сали “ би търпял рецензия и поради актьорския състав, който включва само бели артисти. За история в град като Ню Йорк това е не просто нереалистично.
Комедията на Нора Ефрон е и олицетворение на патриархалния сантиментален канон. Той ще бъде разрушен в края на XX и началото на XXI век от чиклит романа и кино лентата „ Дневникът на Бриджит Джоунс “ и изключително от крайъгълния за всеобщата просвета и маркетинга франчайз „ Сексът и градът “. След триумфалното шествие на идващото потомство сантиментални комедии за актуалния фен става все по-трудно да разбере къде е драмата на ненавършилата 35 години Сали. Кадрите във кино лентата на Роб Райнър с артисти, разказващи същински истории за обич и брак, наподобяват не реалистично (каквато е била задачата на режисьора), а като фрагменти от приказки, чието почтено място фактически е в библиотеката или в музея.
Естетическите достолепия на „ Когато Хари срещна Сали “ обаче са безспорни. Мег Райън, Били Кристъл, Кари Фишър и Бруно Кърби оферират впечатляваща актьорска игра. Сцената в ресторанта, когато Сали дава урок на Хари какъв брой са лековерни мъжете, е с безусловно паметен статут – заведението, употребявано за снимане на сцената, е същинско и през днешния ден там има почетна табела. Сценарият на Нора Ефрон стъпва на сигурен първоизточник. Паралелни любовни истории вид „ Много звук за нищо “ и „ Гордост и предубеждения “ постоянно разсмиват читателя и фена, водейки го за ръка към щастливия край – сватбата.
Десет години по-късно киното ще бъде друго и сходен край би бил спорен. И то освен поради тромавата Бриджит Джоунс и дръзката Кари Брадшоу. Зрителят чака и намира доза горест и натурализъм даже в коледни истории като „ Наистина обич “ или в екранизации на сантиментални литературни опуси като „ Тетрадката “. Кино аудиторията излиза от детската стая, а „ Когато Хари срещна Сали “ влиза в историята.  
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
08 Дек 202296805 Дек 2022123129 Ное 202261718 Ное 2022281816 Ное 202290214 Ное 20221683КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202245416 Дек 202244608 Дек 202296724 Sep 20223456
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР