Днес кметът Николай Димитров и колеги от екипа му представиха

...
Днес кметът Николай Димитров и колеги от екипа му представиха
Коментари Харесай

Представиха рамката на Проектобюджет 2019 на Община Несебър

Днес кметът Николай Димитров и сътрудници от екипа му показаха пред публичното внимание в Несебър рамката на Проектобюджет 2019, който следва да бъде гласуван от локалния парламент. По време на срещата в зала " Мелсас “ зам. кметът Иван Гургов осведоми,  че проектобюджетът е уравновесен, осъществим и съгласуван с целите на общината и е  изработен по този начин, че да обезпечава всички сфери и действия. Освен това той е съгласуван с правилата на ръководство, целящи реализиране на модерна инфраструктура, привлекателна витална среда, модерни условия за обучение, бизнес и вложения, богат културен и състезателен календар, и не на последно място, е с висока степен на обществена сензитивност и приемливост.

Проектобюджетът на Община Несебър за 2019 година е в размер на 75 310 000 лева, в това число временен излишък от 2018 година в размер на 6 000 000 лева В него, както и в предишни години, има разчетени средства за помощи за обществено слаби и лица с увреждания, помощи за новородени и стратегия инвитро, за  нуждаещите се от хемодиализа; резервират се и пониженията за учащи и пенсионери за използването на общински  превоз, дофинансира се ДМК. Предвидена е прехрана на пенсионерски клубове, на  спортни клубове и сдружения със седалище на територията на общината, дофинансиране на  читалищата на територията на общината, отделени са средства за прехрана на полицията, както и за реклама на общината като туристическа дестинация. Разчетени са средства за съфинансиране на плановете, които се финансират от  оперативните стратегии.

На публичното разискване стана ясно, че  общината е планувала средства за планиране на реституция и консервация на няколко паметника на културата от национално и международно значение. Заложен е план за реституция на църквата " Христос Пантократор ". Подготвя се план за консервация и реституция на недвижима културна полезност църква  " Св. Св. Архангели Михаил и Гавраил “. Още две културни полезности са обект на реставрационни и консервационни проекти - Каменна мелница в североизточната част на полуострова и Каменна мелница на провлака. Отделени са средства за план на Общински център за проучване на черноморската флора и фауна.

Общината изработва  нов план за базар и парково пространство на територията на остарелия Несебър

Заложени са средства за закупуване на сметоизвозваща техника за потребностите на БКС и Претоварната станция. В базата на БКС  ще бъде сложена станция за дизелово гориво за потребностите на предприятието.

Предвиждат се средства за  плановите дейности  на филиал към  СУ " Любен Каравелов " в новата част на града, както и за фундамент под статуята на " Св.Богородица ", църковен храм и туристически център  на общински имот в новата част на града. През тази бюджетна година средства се заделят за план за реорганизация на кръгово кръстовище Несебър – Слънчев бряг.

Средства са планувани за градежа на спортна зала на градския стадион.

През тази година ще стартира създаване на под земята паркинг в кв. 51 по проекта на новия Несебър.

Общината заделя  средства за  привършване на настоящите ремонтни действия по улиците " Хан Крум “ и " Христо Ботев “, като и за двете има планувано изграждане  на  нова тротоарната настилка. По ул. " Хан Крум “ ще продължи  монтажът на  улично осветяване в буферната зона. За ул. " Христо Ботев “ следва цялостна замяна на осветлените тела и преасфалтиране. Тези мероприятия за част от реализацията на идея за необятен градски център на новия Несебър. Средства се плануват и за довършителни действия в Центъра за просвета и обучение " Артиум “, както и за довеждане докрай на постройка със смесена благосъстоятелност – Пощата.

Средства са отделени и за доизграждане на Обществен селищен парк  с открити спортни обекти и създаване на нова улица в кв. " Черно море “. Предстои договориране за  строителството на нови велоалеи и тротоари в същия квартал.

През бюджетна година 2019  ще стартира строителството на нова обредна зала в гробищния парк на Несебър. Предвидени са средства  и за привършване на плана за уголемение на гробищния парк.

Със средства от отчисления от Регионална инспекция за опазване на околната среда Общината продължава монтажът на подземните контейнери за разделно събиране на боклуци.

По време на разискването присъстващите бяха осведомени, че част от финансовата си политика общината  ще осъществя по линия на европейско и национално финансиране.

По линия на европейското финансиране, локалната власт  работи по " Реконструкция, ремонт, съоръжение и обзавеждане на СУ " Любен Каравелов “ в Несебър. Обекта се финансира по подмярка " Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година Отпуснатите средства са на стойност   1 681 000 лева.  Конкретните действия, които ще се осъществят в границите на плана, са ремонт и саниране на всички фасади на несебърското учебно заведение, покрив, под, замяна на дограма където е належащо, ремонт на спортните площадки – създаване на две баскетболни стадиони с тартанова настилка, хандбално игрище с нова настилка от изкуствена трева и порти за хандбал или мини футбол, волейболно игрище с тартанова настилка, полагане на тартанова настилка върху атлетическа писта, доставка на преносими светофари за образование на деца с самостоятелно зареждане, създаване на комбинирана мултифункционална подготвителна структура за стрийт фитнес, монтаж на 3 броя тенис-маси за външно прилагане и слагане на трибуни.

Предвижда се реорганизация на  улична мрежа в  Несебър – остарял град на улиците " Мена и " Рибарска “, както и на улиците " Тервел “, " Ахелой “, " Хемус “. Частичната реорганизация на ул. " Месамбрия “  и " Митрополитска “ към този момент е в осъществяване.  Местната власт има утвърден план по програмата за Морско дело и риболовство за финансиране на Местна инициативна рибарска група, на която ще се провиснал средства в размер на 3 900 000 лева за осъществяване на дребни планове на локалното население.  Предстои старта  на действия по реконструкцията, рехабилитацията и модернизацията на рибарско пристанище Северна буна – Несебър. Със средства от фонд " Енергийна успеваемост и възобновими източници “    ще се реконструира и част от уличното осветяване в новата част на града. Планира се реорганизация на  корпуса на СУ " Любен Каравелов “ в остарелия град.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР