Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошo,

...
Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошo,
Коментари Харесай

Терзиев: Днес се диша! Затягаме контрола

" Днес качеството на въздуха над София не е толкоз лошo, какъв брой беше през вчерашния ден ". Това заяви кметът на София Васил Терзиев във фейсбук страницата си. Той добавя, че сега равнищата на фините прахови частици (ФПЧ) са в нормата съвсем на всички места, поради по-добрите метеорологични условия, повдигането на мъглите и вятъра, който способства за навлизането на чист въздух над града.
 
Терзиев напомни, че през вчерашния ден от Столичната община приканиха хората да употребяват градския превоз, с цел да се понижи въздействието на един от главните замърсители – колите. " Въпреки всичко, данните демонстрират, че през нощта равнището на праховите частици на доста места е било над нормата. Това е резултатът от потреблението на твърди горива и изключително горенето на масла и гуми ", посочи Терзиев. 

По думите му и през днешния ден Столичният инспекторат ще продължи да ревизира обекти из града, с цел да понижи оптимално нарушаванията. Терзиев уточни, че от началото на декември са осъществени над 450 инспекции на обекти, евентуални източници на замърсяване на атмосферния въздух. Съставени са 65 акта и санкции с фиш. Само за вчерашния ден са направени 87 инспекции. За съпоставяне в предходната година за интервала от първи до 20 декември са осъществени 44 инспекции и са формирани 32 акта, а през 2021 година - надлежно 30 инспекции и 16 акта.

" Фокусът ни е върху замърсители като автосервизи, пунктове за промяна на гуми, цехове и строителни обекти. Най-честите нарушавания са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като превоз на боклуци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с тиня по гумите и други ", осведоми той.

" За страдание, София продължава да е един от градовете с най-високи равнища на ФПЧ в Европа съгласно Световната здравна организация. Аз като кмет имам вяра, че всеки град би трябвало да се стреми да има чиста околна среда, която да подсигурява здравето на хората, в това число по-малко белодробни и сърдечносъдови болести ", показва той.

" Ще продължим да оказваме помощ на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и боклуци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене. Ще реформираме и надградим концепцията за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да докара до действителни резултати. От въвеждането на НЕЗ от началото на месеца, отчитаме над 800 нарушавания дневно. Трябват обаче повече осведомителни акции и по-добър надзор, с цел да ограничим въздействието от мощно замърсяващите коли.

И не на последно място, ще продължим да работим за градски превоз, който да е атрактивен, бърз, с комфортни написания и направления ", безапелационен е кметът на столицата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР