Днес кабинетът удължи епидемиологичната обстановка с още два месеца.Здравният министър

...
Днес кабинетът удължи епидемиологичната обстановка с още два месеца.Здравният министър
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Ако възрастните се ваксинират в следващите 2 месеца, може да паднат много от мерките

Днес кабинетът удължи епидемиологичната конюнктура с още два месеца.

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров в " Още от деня " разяснява:

" Логиката да се удължи два месеца изключителната епидемиологичната конюнктура е, че се надяваме след два месеца да има Народно заседание, което би могло да раздели епидемиологичната обстановка в медицинския аспект от останалите заплащания. Ако от здравна позиция не се постанова да има епидемиологична обстановка, тя да не бъде удължавана повече. А пък в случай че е належащо да бъдат удължавани някакви други ограничения, те да могат да се ползват без значение от епидемиологичната конюнктура ".

Числата на броя на инфектираните и приетите в болница очевидно понижават, само че рискът остава поради ниския брой на имунизирани хора - сподели министър Кацаров във връзка броя на инфектираните в последната седмица.

Той добави, че в случай че възрастните хора се имунизират в идващите два месеца, това може да разреши отпадане на доста от ограничаващите ограничения, в това число и на носенето на маски.

Здравният министър показа, че го тормози смъртността. Смята да разпореди на Националния център по публично здраве да направи специфичен разбор на извънредно високата смъртност до края на април 2021.

" Най-важното е да се имунизират хората. Това е единственият способ за ограничение на инфекцията, който се потвърди. Вижда се във всяка една от страните, които имунизираха половината и повече от популацията си, внезапен спад на броя на инфектираните и на умрелите " съобщи Кацаров.

Министърът добави: " В началото на годината нямаше ваксини, сега има премного. Имаме толкоз доста ваксини, че започваме да мислим какво да вършим с тези, на които стартира да им изтича срокът на валидност. Имаме опция да даряваме на прилежащи страни ".

Според Кацаров е основана добра организация за имунизиране - персоналните лекари са заредени с ваксини, обезпечени са мобилни екипи за хората, които са на отдалечени места. Ще бъдат отворени спомагателни имунизационни центрове при зелените коридори при потребност, с цел да могат хората, които работят до късно, да се възползват.

" Ние не можем да накараме хората да се имунизират. Ваксината е доброволна. Нашата роля се свежда до това да осигурим опция за всички ", заяви той.

Д-р Стойчо Кацаров моли феновете, в случай че има проблем или се основава компликация с имунизирането, да оповестят по горещите телефони.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР