Днес жителите на община Казанлък честват 142 години от победните

...
Днес жителите на община Казанлък честват 142 години от победните
Коментари Харесай

142 години от победните боеве за Освобождението при Шипка – Шейново

Днес жителите на община Казанлък празнуват 142 години от победните боеве за завладяването на турския укрепен лагер при Шипка – Шейново, които проправят път на съветските воини и българското опълчение за Освобождението на България.

Казанлък

С едноминутно безмълвие и поднасяне на цветя шейновци и шипченци показаха своята благодарност към героите на победоносните борби за Свободата на България от турско иго. Честванията за 142 години от паметната борба почетоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, ръководителят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници, ръководители на културни институти, родолюбиви жители.

Пред Паметника на успеха жителите на село Шейново преклониха глави пред паметта на съветските войни и български опълченци, жертвали живота си за българската Свобода и си припомниха трагичните събития за основната победа над Централната османска войска.

С камбанен звън в храм „ Рождество Христово " в град Шипка бяха маркирани 142г. Свобода. По традиция, в криптата на храм-паметника бе отслужена заупокойна молитва и на всеки един от 17-те саркофага, с тленните остатъци на починалите близо 9000 съветски и български воини време в Шипченката епопея формалните лица се поклониха и поставиха цветя.

На 9 януари 1878г. Османската империя понася най-тежката си загуба, а историческият пробив над най-силните турски войски дава път на съветската войска в Тракия към Одрин и Цариград. Всяка година жителите на подбалканското градче честват успеха с обилна заря.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР