Днес изтича осемдневното извънредно положение, което обяви президентът на Северна

...
Днес изтича осемдневното извънредно положение, което обяви президентът на Северна
Коментари Харесай

Днес изтича петото извънредно положение в Северна Македония

Днес изтича осемдневното изключително състояние, което разгласи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски за да се организира нужната подготовка за организирането на предварителните парламентарни избори на 15 юли, оповестява вестник "Слободен щемпел ", представен от Българска телеграфна агенция.

Последното пето изключително състояние бе оповестено на 15 юни след реализирано съглашение сред водачите на СДСМ Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за датата на изборите.

Северна Македония разгласи изключително състояние за осем дни

Президентът стимулира решението за ново изключително състояние с нуждата да се обезпечи безпрепятствена подготовка на изборите и изключително за осъществяване на ограничения за отбрана на публичното здраве по време на изборния развой в условия на пандемия от Ковид-19. Осемдневното изключително състояние бе обещано, с цел да се изготвят нужните протоколи за образуване и осъществяване на изборите.

Първоначално предварителните парламентарни избори трябваше да се състоят на 12 април, само че поради рецесията с ковид и оповестяването на първото изключително състояние през март изборните дейности бяха прекратени.

"Слободен щемпел " отбелязва, че в предварителните парламентарни избори в Северна Македония ще вземат участие 15 обединения и партии с 1598 претенденти. Изборната акция ще стартира в сряда, 24 юни. Партиите дадоха обещание почтени и демократични избори и подписаха кодекс за това. Те оповестиха, че ще се концентрират върху акция, която ще бъде безвредна за здравето на жителите, без огромни прояви и манифестации, с увеличено потребление на обществените мрежи, обичайните медии, билбордове и други онлайн представяния.

101 новозаразени с COVID-19 в Северна Македония

Гласуването в предварителните парламентани избори в Северна Македония ще продължи три дни. На 13 юли ще гласоподават лицата, които са в домашна карантина поради положителен тест за Ковид-19, и лицата, на които е избрана самоизолация. На 14 юли ще гласоподават немощните и болните, както и хронично болните, а на 15 - всички останали гласоподаватели.

В изборния ден изборните секции ще бъдат отворени в 7 часа и ще бъдат затворени в 21 часа.

"Независен весник " оповестява, че броят на позитивните на ковид в страната е достигнал 5106, като до момента са умряли 238 души. Вчера са били регистрирани 101 нови случая на Ковид-19, направени са били 776 проби, а петима души са умряли.

Институтът за публично здраве записва през вчерашния ден и 22 оздравели пациенти. Броят на дейните случаи на равнище страна е 2942, отбелязва "Независен весник ".

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР