Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места

...
Днес изтече срокът, в който стопаните в малките населени места
Коментари Харесай

Стопаните в Тръстеник заколиха прасетата си

Днес изтече срокът, в който стопаните в дребните обитаеми места на Северна България, трябваше да умъртвят прасетата в дворове си. В русенското село Тръстеник акцията е завършила. В рамките на два дни са умъртвени 23 свине.

Семейството на Албена Тодорова е отглеждало три свине в двора си. Казва, че още с появяването на болестта в района, са спазили инструкциите и са ги умъртвили.
Албена Тодорова: Няма по какъв начин. Трябва да предпазим другия бранш. То не е играчка плюшена, няма по какъв начин да се скрие, в случай че управляващите решат, ще го намерят.
От Агенцията по сигурност на храните обаче признават, че хората по селата подценяват болестта.
Д-р Георги Дяков, шеф на регионалната дирекция на БАБХ - Русе: Но в случай че някой не е схванал казуса и не желае да го реши, то няма по какъв начин да се случи - ще действаме силово. Това е.
Семейството на Атанас Калинов също е било насила да заколи 2-месечното си прасе.
Атанас Калинов: Питам: Защо се позволи тази чума да върлува из България? Къде са отговорните?
Въпреки болестта, хората в Тръстеник не имат намерение да се отхвърлят сами да отглеждат месото за трапезата си. Казват, че има метод загубите, да се компенсират в бъдеще време.
Албена Тодорова: Не да се обезщетяват със средства, просто в случай че би трябвало след година да им се подарят свине или нещо. Смятам, че страната може да направи това, в случай че оцелеят огромните ферми.
От на следващия ден екипите на районната Дирекция по сигурност на храните потеглят на инспекции по селата, с цел да глобяват неспазилите възбраната.
Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР