Днес изтече срокът на действие на Дял 42 - регламентът

...
Днес изтече срокът на действие на Дял 42 - регламентът
Коментари Харесай

Защо хиляди мигранти блокираха границата на САЩ с Мексико?

Днес изтече срокът на деяние на " Дял 42 " - регламентът за имиграционната политика на Съединени американски щати от времето на пандемията, който даваше право на граничните управляващи да връщат назад искащите да влязат в Америка. Аргументът за това бе предотвратяване от разпространяване на болести. 

Още с отпадането му десетки хиляди мигранти се стекоха към американско-мексиканската граница. А предплатено упованието за тази развръзка докара до напрежение в обществото и до усилване на политическото разделяне , съобщи Ройтерс.

Броят на мигрантите, хванати да пресичат нелегално границата, набъбна през последните седмици, като в понеделник и вторник дневните арестувания надвишиха 10 000.

 
 Mexico US Border AP Мигранти са спрени от боец от Националната армия на Тексас след прекосяване от Сиудад Хуарес, Мексико в Ел Пасо, Тексас. Снимка: АР
Граничните градове на Съединени американски щати се борят да приютят новопристигналите и да обезпечат превоз до идващите дестинации. На фона на безредните подиуми администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън усилва броя на чиновниците и средствата за защита на границата, като в същото време придвижва нова разпоредба, с която ще отхвърля леговище на множеството мигранти, пресичащи нелегално границите. 

Министърът на вътрешната сигурност на Съединени американски щати Алехандро Майоркас съобщи, че новото предписание ще значи по-строги последствия за мигрантите, които минават незаконно и които, в случай че бъдат хванати, могат да бъдат депортирани и да им бъде неразрешено да влизат в Съединените щати в продължение на пет години, в случай че не дават отговор на изискванията за приемане на леговище.

Откакто Байдън встъпи в служба през януари 2021 година, в страната са осъществени 4,6 млн. ареста на нелегално минали мигранти, макар че броят им включва доста повтарящи се влизания. Проучване на Ройтерс/Ипсос, оповестено тази седмица, демонстрира, че единствено 26% утвърждават оправянето на Байдън с миграцията.

В сряда доброволци от американската страна трансферираха сандвичи през пролуките в стената на границата и обявиха, че изискванията сред двете стени са " мизерни ", защото има комплициране по отношение на смяната в политиката.

23-годишният Джошуа, мигрант от Венецуела, който моли да се употребява единствено първото му име, се надявал да влезе в Съединени американски щати преди смяната на политиката. Той е пътувал до границата в Тихуана, Мексико, без брачната половинка и щерка си, защото не е желал да ги превежда през рисковата джунгла, разделяща Колумбия и Панама, споделя той.

" С Божията протекция нищо не е невероятно " , добавя той.

Друг венецуелски мигрант, Луис Риверо, говорейки през оградата на границата, разделяща Сиудад Хуарес, Мексико, и Ел Пасо, Тексас, сподели, че желае да премине в този момент, тъй като новата политика " ще бъде по-строга ". 

Стеф Кайт от осведомителния канал " Axios " оповестява от границата, че има огромен брой мигранти и лица, търсещи леговище, които минават границата от Сиуадад Хуарес в Ел Пасо.

„ Вчера прекарах известно време по границата и по-специално в два сектора, където имаше огромни групи мигранти, събрани от мексиканската страна на граничната ограда. Рано сутринта в сряда чиновник на граничния патрул ми сподели, че единствено в тези два сектора имало към 700 мигранти, които лагерували там. След като хората бъдат депортирани, това идва с доста по-строги санкции. Те ще имат петгодишна възбрана за наново влизане. Така че откакто правилото бъде приложено, то ще изисква от мигрантите да аплайват за леговище посредством законни средства, без значение дали става въпрос за споразумяване на среща посредством ново приложение, което администрацията на Байдън популяризира. Но мигрантите, които минават нелегално границата според тази нова политика, могат да бъдат изправени пред автоматизиран отвод от леговище. След като някой бъде заловен от граничен патрул, той има опция да съобщи боязън от връщане в родната си страна и да стартира този развой за леговище “, споделя репортерът пред Axios. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР