Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху беше изписан от болницата след

...
Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху беше изписан от болницата след
Коментари Харесай

Нетаняху напуска болницата в момент на правна криза и предстоящ ключов вот за Израел

Днес израелският министър председател Бенямин Нетаняху беше изписан от болничното заведение след незабавна сърдечна процедура в миг, когато страната му е изправена пред невиждана национална рецесия преди гласуването в Народното събрание на първия огромен законодателен акт за преправяне на правосъдната система , оповестява „ Асошиейтед прес “.

Демонстрантите , доста от които считат, че самите основи на страната им са подкопани от проекта на държавното управление, ускориха опозицията си, като блокираха път, водещ до Народното събрание. Бизнесът затвори вратите си в символ на митинг против вота. 

Водена от ръководеща коалиция, формирана от ултранационалистически и ултрарелигиозни партии, правосъдната промяна раздели Израел, поставяйки на тестване деликатните обществени връзки, които обвързват страната, разтърсвайки сплотеността на нейната мощна войска и неведнъж предизвиквайки угриженост даже от най-близкия му съдружник Съединените щати.

Усилията за намиране на финален компромис бяха в ход, като президентът на Израел Исак Херцог се движеше сред страните, в това число среща в болничното заведение, където беше лекуван Нетаняху, с цел да се откри съглашение за пътя напред. Не стана ясно обаче дали те ще доведат до компромис преди вота, предстоящ в понеделник следобяд.

Рано в понеделник протестиращите, които удряха по барабани и надуваха клаксони, блокираха път, водещ към Кнесета , а полицията употребява водни оръдия, с цел да ги отблъсне. Протестното придвижване заяви, че един от водачите му е задържан.

„ Държавата Израел е изправена пред заличаване и крах, нанесени върху нея от тайфа екстремисти и мошеници. Днес би трябвало да отидем в Ерусалим! “

Това прикани един клон на протестното придвижване стачкуващи в обществените медии.

Израелските медии оповестиха, че консорциум от компании е оповестил късно в неделя, че някои от техните членове няма да отворят в понеделник в символ на митинг против проектите на държавното управление, което докара до това огромните вериги молове и някои бензиностанции да запечатат вратите си.

Драматичните събития бяха следени от близко във Вашингтон, откъдето администрацията на Байдън постоянно се изрича срещу държавното управление на Нетаняху и неговия проект за главен ремонт. В изказване за новинарския уебсайт Axios късно в неделя Байдън предизвести да не се упорства със законовите промени, които провокираха толкоз доста разделяне. Пред уеб страницата той акцентира:

„ Като се има поради наборът от закани и провокации, пред които е изправен Израел сега, няма смисъл израелските водачи да бързат с това – фокусът би трябвало да бъде върху обединяването на хората и намирането на консенсус . “

Внезапната хоспитализация на Нетаняху за имплантиране на пейсмейкър добави още един замайващ поврат към към този момент трагична поредност от събития, които горчиво разделиха страната му и сигурно ще оформят бъдещето на Израел.

В неделя лекарите на Нетаняху споделиха, че процедурата е минала безпрепятствено. В малко видео изказване от болничното заведение късно в неделя 73-годишният Нетаняху съобщи, че се усеща добре и благодари на лекарите си за лекуването му, както и на обществеността, че му пожелава здраве. Облечен в бяла риза и мрачен блейзър, Нетаняху показа, че преследва компромис с съперниците си, като в същото време се приготвя за гласоподаване в понеделник, което ще трансформира основна част от законодателството в закон. Във видеото той акцентира:

 „ Искам да знаете, че на следващия ден сутринта се причислявам към моите сътрудници в Кнесета . “

Основният ремонт на закона изисква радикални промени, ориентирани към ограничение на пълномощията на правосъдната власт , от ограничение на способността на Върховния съд да оспорва парламентарни решения до смяна на метода, по който се избират съдиите.

Нетаняху и неговите крайнодесни съдружници, пасмина от ултранационалистически и ултраортодоксални партии, считат, че измененията са нужни , с цел да се лимитират пълномощията на неизбраните съдии . Техните съперници, идващи значително от професионалната междинна класа на Израел, са на мнение, че проектът ще унищожи нежната система на инспекции и салда в страната и ще тласне Израел към властническо ръководство. 

Планът докара до седеммесечни всеобщи митинги , провокира остри рецензии от бизнес и медицински водачи, а бързо възходящият брой военни резервисти в основни звена обявиха, че ще спрат да се явяват на работа, в случай че проектът бъде утвърден, което поражда опасения, че сигурността на Израел може да бъде застрашена .

Президентът Херцог, който се върна в неделя от посещаване в Белия дом, незабавно се втурна към болничната стая на Нетаняху. Той показа:

Живеем в несигурни времена. Трябва да реализираме съглашение. “

По-късно в неделя Херцог организира срещи с израелския опозиционен водач Яир Лапид и Бени Ганц, началник на другата опозиционна партия Националното единение .

Докато тези диалози бяха в разгара си, десетки хиляди хора се събраха на всеобщи манифестации за и срещу проекта. Поддръжниците на Нетаняху се събраха в центъра на Тел Авив – нормално място за антиправителствени митинги – до момента в който съперниците му маршируваха пред израелския Кнесет или Народното събрание.

Много от протестиращите в Йерусалим бяха лагерували в близкия парк, откакто приключиха четиридневния марш в града от Тел Авив в събота. Допълнително засилвайки натиска върху израелския водач, хиляди военни резервисти заявяват отхвърли си да служат на държавното управление, като подхващат стъпки, които считат, че слагат страната по пътя към тирания . Тези ходове провокираха опасения, че готовността на военните може да бъде компрометирана .

„ Това са рискови пукнатини “ , написа в неделя началникът на армията генерал-лейтенант Херци Халеви в писмо до бойците, целящо да се оправи с напрежението . „ Ако няма да бъдем мощна и сплотена войска, в случай че най-хубавите не служат в IDF, ние към този момент няма да можем да съществуваме като страна в района. “

Въпреки опитите да се работи както нормално, графикът на Нетаняху беше нарушен от хоспитализацията му . Неговото седмично съвещание на кабинета, планувано за неделя сутринта, беше отсрочено. Две идни задгранични пътувания, до Кипър и Турция, се пренасрочват, оповестиха от неговия офис.

По време на гласуването в понеделник законодателите би трябвало да вземат решение за мярка за главен ремонт, която ще попречи на съдиите да анулират държавни решени я въз основа на това, че са „ неразумни “. Поддръжниците споделят, че сегашният стандарт за „ разумност “ дава на съдиите несъразмерни пълномощия при вземането на решения от определени чиновници. Критиците акцентират, че премахването му ще разреши на държавното управление да приема случайни решения, да прави непозволени назначения или уволнения и да отвори вратата за корупция.

Протестиращите , които идват от необятна част от израелското общество, виждат промяната като присвояване на власт , подхранвано от персонални и политически недоволства на Нетаняху – който е съден по обвинявания в корупция – и неговите сътрудници, които желаят да задълбочат контрола на Израел върху окупирания Западен бряг и да увековечат противоречивите изключения от набора за ултраортодоксални мъже .

Нетаняху беше откаран по неотложност в болничното заведение измежду нощ седмица, откакто беше приет в болница заради дехидратация, по думите на лекарите. Внезапната хоспитализация за процедурата за слагане на пейсмейкър демонстрира, че здравословните проблеми на Нетаняху са по-сериозни от това, което той заяви в началото.

Нетаняху и неговите крайнодесни съдружници оповестиха проекта за главен ремонт на законодателството през януари, дни след встъпването му в служба.  Нетаняху сложи на пауза измененията през март след мощен напън от страна на протестиращи и работен стачки, които стопираха изходящите полети и затвориха елементи от стопанската система . След като договарянията за намиране на компромис се провалиха предишния месец, той увери, че държавното управление му упорства за главен ремонт.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР