Днес Израел провежда четвъртите си избори за по-малко от две

...
Днес Израел провежда четвъртите си избори за по-малко от две
Коментари Харесай

Израел провежда парламентарни избори

Днес Израел организира четвъртите си избори за по-малко от две години във вторник, а на парламентарния избор.

Съдбата на премиера Бенямин Нетаняху най-вероятно ще зависи от представянето на дребни партии и някогашен съдружник, който го подлага на критика, само че не изключва присъединяване в обща коалиция. Изборите се преглеждат като референдум за ръководството на Нетаняху, най-дълго служилия министър председател на Израел, който управлява една от най-успешните имунизационни акции против ковид в света, само че в това време е съден за корупция. В същото време обаче ръководството му бе разтърсено от митинги и дело а корупция.

Нетаняху ще се нуждае от съдружни сътрудници, с цел да обезпечи болшинство в 120-местния Кнесет. Това значи, че Израел преглежда три вероятни резултата: друга коалиция с Нетаняху, разграничено държавно управление, обединено единствено от опозицията си против него, или идни пети избори. След изборите президентът ще изиска партиите да се опитат да сформират държавно управление. Ако нито една коалиция не успее да събере 61 места в Народното събрание, евентуално в края на годината ще се проведат следващи предварителни избори. Премиерът по-рано даде обещание, че пети избор скоро няма да има.

Сондажите демонстрират, че партия " Ликуд " на Нетаняху води и се чака да завоюва към 30 места в 120-местния Кнесет . Но коалиция с естествените съдружници, ултраортодоскалните еврейски партии и дребна крайнодясна партия ще даде на Нетаняху единствено към 50 места.
 Нетаняху дава обещание: Без повече блокади в Израел след изборите
Нетаняху дава обещание: Без повече блокади в Израел след изборите

Но разпространяването на новите варианти не изключва строги ограничения

От другата страна са идеологически разнородни партии, които са обединени да смъкват Нетаняху от власт. Според изследванията те събират към 56-60 места. Партия " Йеш Атид " на Яир Лапид е най-голямата от блока против Нетаняху. Очаква се да завоюва към 20 места.

Най-вероятно Нафтали Бенет ще реши кое ще е новото държавно управление на Израел. Партията " Ямина " на някогашния съдружник на Нетаняху се предвижда да завоюва към 10 места. Той не изключва коалиция с нито един от двата лагера.

Мансур Абас, водач на Обединена арабска листа, също не е поел ангажимент, само че социологическите организации са разграничени дали партията ще завоюва 4 места или няма да успее да премине прага.

По-добро или по-лошо показване на един от двата блока може да промени сметките. Няколко дребни партии са застрашени да не преминат нужния предел.
 Нетаняху твърди: Израел няма да организира пети избори
Нетаняху твърди: Израел няма да организира пети избори

Десет дни преди четвъртия избор за последните 2 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР