Днес испанският министър-председател Педро Санчес ще обяви шоков план за

...
Днес испанският министър-председател Педро Санчес ще обяви шоков план за
Коментари Харесай

Шоков план за намаляване на цената на тока

Днес испанският министър-председател Педро Санчес ще разгласи шоков проект за намаление на цената на електрическата енергия, която доближи исторически върхове през летните месеци. Вчера един мегаватчас струваше 154,16 евро, което е три пъти повече от предходната година, когато цената бе 46 евро. Целта е до края на годината цената на тока да спадне с 15%, съобщи БНР.

Притиснат от публичното неодобрение и от политическите си съперници министър председателят Педро Санчес даде обещание, че в края на годината испанците ще осъзнаят, че са платили същата цена за ток като през 2018 година Първата стъпка е намаляването на специфичния налог върху електрическата енергия от 5,1% на 0,5 %, който централното държавно управление е преотстъпило на самостоятелните райони. Според специалисти това значи, че приходите ще спаднат с 350 милиона евро годишно и държавното управление ще би трябвало да компенсира автономиите за пропуснатите приходи.

Санчес напомни, че кабинетът към този момент е понижил Данък добавена стойност от 21% на 10% и е премахнал 7%-ния налог върху генерирането за всички консуматори с договорна мощ до 10 киловата (kW), при изискване че междинната месечна цена на пазара на едро на електрическа енергия е над 45 евро за мегаватчас (MWh). Спирането на този налог към този момент беше приложено през 2018 година в продължение на шест месеца и се чака в този момент още веднъж да се удължи до края на декември. Следващите стъпки от шоковия проект за понижаване на цената на тока са структурни промени за поощряване на по-чиста и по-евтина сила и ограничения за отбрана на най-уязвимите консуматори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР