Днес Иран отбелязва годишнината от превземането през 1979 г. на

...
Днес Иран отбелязва годишнината от превземането през 1979 г. на
Коментари Харесай

С лозунги ”Смърт на Америка!” Иран празнува 40 години от превземането на американското посолство в Техеран

Днес Иран отбелязва годишнината от завладяването през 1979 година на американското посолство в Техеран от ирански студенти и последвалата заложническа рецесия, съобщи Българска телеграфна агенция.
Проявите включват протест на хардлайнери при тогавашното посолство и тирада на главнокомандващия сухопътните войски военачалник Абдолрахим Мусави. Държавната телевизия заяви, че манифестации по случай годишнината ще се състоят в близо 1 000 града в страната.

От ранна заран хора се стекоха пред бившето посолство на Съединени американски щати в центъра на иранската столица, скандирайки " Смърт на Америка ". Телевизията сподели демонстрации във втория по величина град Машхад в Северен Иран и в третия - Исфахан, в централната част на страната, в Илам, Бушехр, Ахваз и Шираз на юг, от Захедан на югоизток и Казвин и Табриз на север.

Според близката до консерваторите информационна организация Мехр, в митингите вземат участие " иранските управляващи на най-високо ниво и милиони поданици ".

В Техеран мъже, дами (повечето с фереджета) и деца издигаха плакати, на които на британски език и фарси пишеше " Смърт на Америка, гибел на Израел, победа на исляма! ". Виждат се и подигравателни текстове към американския президент Доналд Тръмп.

На 4 ноември 1979 година студенти ислямисти завладяват посолството на Съединени американски щати и вземат за заложници 52 американски дипломати, които държат в продължение на 444 дни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР