Днес имаше заседание на Народното събрание. На него лъсна голата

...
Днес имаше заседание на Народното събрание. На него лъсна голата
Коментари Харесай

Слави се изока за Македония, Генчовска опроверга

„ Днес имаше съвещание на Народното събрание. На него лъсна голата истина. Истината, че министър-председателят на България е взел участие интензивно в диалози с непознати дипломати с една единствена цел – национално изменничество. Предателство по отношение на България и всички българи! ”. Това написа Слави Трифонов в персоналния си профил във Фейсбук.

„ Обещавал е да вдигнем ветото над Република Северна Македония за започване на договаряния за влизане в Европейския съюз до края на председателството на Франция през месец юни. При това – без Северна Македония да е изпълнила българските условия. Нещо повече – посредством своя успореден „ външен министър “ Весела Чернева, е била направена рамкова позиция-проект, която ревизира българската национална позиция. В тази позорна редакция Кирил Петков и Весела Чернева са планували отстъпки във връзка с правата на българите в Северна Македония, както и отстъпки по българската позиция за така наречен „ македонски език “. Днес стана ясно за какво напуснах обединението и изтеглих министрите на „ ИТН “, показва Трифонов.

И прибавя: „ Говорете ми отново за Българска народна банка, за Министерство на регионалното развитие, за „ Капитан Андреево “ и за още куп неистини, за които се сетите. Това е истината – аз не мога да вземам участие в национално изменничество. Честит Видовден ”.

“Никъде не споделям, че министър председателят е вземал решения, разнообразни от познатите документи за РСМ ”. Това сподели от парламентарната естрада министърът в оставка Теодора Генчовска. Изказването беше в отговор на въпрос на съпредседателя на “Демократична България ” Христо Иванов.

Според Иванов тематиката “РС Македония ” се употребява като “тежък предмет, който мятаме по едно държавно управление, което част от залата желае да смъкна ”.

Иванов отвърна думите на Генчовска, която в своето изявление, сподели, че консултант на премиера е изпратил план за проверка на позицията ни за РСМ, само че Министерство на външните работи го е отхвърлил.

„На 5 април тази година външнополитическият консултант на премиера изпрати собствен план на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро допуска проверка на българската национална позиция. В тази нова рамкова позиция (проект) не попада българската позиция по така наречен македонски език. Изискването за европейски гаранции за осъществяване на контракта от 2017 година става несъстоятелно. На процедура в този план са обединени частични хрумвания на външно министерство за използване на двустранния контракт, само че без да има явен механизъм в преговорната рамка за осъществяване на контракта. Външно министерство реши, че няма по какъв начин да има бележки по документ, който изначално и напълно е неправилен и го отхвърли като възможност“, съобщи тя.

Генчовска сподели още, че при първата си среща с външния министър на РСМ Буяр Османи го е помолила да комуникира единствено с нея.

“За страдание, това не се случи. Представителите на РСМ продължиха да търсят контакт отвън Министерство на външните работи за да отстранен основното българско искане – Механизма за следене на осъществяването на Договора за добросъседство от 2017 година ”, сподели Генчовска.

Христо Иванов сложи думите на Теодора Генчовска под въпрос и я помоли за разяснение каква е ролята на премиера във външната политика на България, какви са неговите права във връзка с разискване и осъществяване на разнообразни съвещания и образуване на политически решения в рамките на този процес и по какъв начин тя, в ролята си на външен министър, е съгласувала дейностите си с Кирил Петков.

На това Генчовска отговори, че при всеки диалог на екип на Министерство на външните работи с техни сътрудници от РСМ, тя е входирала отчет с оферти за тематиките и позициите, които външно ще показва на тези работни срещи.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР