Днес имаме значим дипломатически резултат за страната ни и за

...
Днес имаме значим дипломатически резултат за страната ни и за
Коментари Харесай

Зеленски хвърли цялата отговорност за продоволствената криза върху Русия

Днес имаме важен дипломатически резултат за страната ни и за целия свят - Инициативата за експорт на зърно ще продължи да се извършва. Руското изнудване не докара до на никое място. Организация на обединените нации и персонално генералният секретар Антониу Гутериш дадоха отговор по кардинален и ефикасен метод. Участва и президентът на Турция Реджеп Ердоган. Други основни интернационалните участници също направиха навременни и обективни стъпки. За следващ път всички видяха, че има единствено една опасност за световната продоволствена сигурност в нашия район и това е Руската федерация и никоя друга.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в новото си послание към нацията, представено от " Укринформ ".

Цялата тази обстановка незабавно се отрази на борсовите знаци - виждаме известно намаляване на цената и на пшеницата, и на царевицата. Всеки път, когато съветското изнудване се ускори, цените на храните порастват. Всеки път, когато светът не се поддаде на изнудването, питателните артикули поевтиняват. Ако нямаше съветска офанзива против Украйна, нямаше да има даже фантомна опасност от световната хранителна рецесия. Защото всяка съветска ракета, която удря нашите пристанища, хранилища за зърно и електроцентрали, които зареждат нашето селскостопанско произвеждане, в последна сметка се отразява на стандарта на живот на десетки милиони хора в доста страни. Това включва Египет, Алжир, Сомалия, Судан, Ливан, Бангладеш, Индия, Китай, Индонезия, Виетнам. Тази година заплатиха десетки милиарди долари за храни повече - и то единствено поради Русия, единствено поради безумната съветска експанзия, която дестабилизира интернационалната търговия, съобщи той.

Днес приказвах с президента Реджеп Ердоган по-специално за сигурността на зърнения кулоар и Черно море като цяло, за работата на Кримската платформа, за връщането на украинските военнопленници и политическите пандизчии - помним всеки който е в плен, ще освободим всички, регистрира още той.

Говорихме в детайли и за непрекъснатите съветски провокации, за иранските дронове, за ракетните удари на съветската войска. Например, тази заран съветски аероплан изстреля крилати ракети покрай Змийския остров и те в действителност прелетяха над маршрутите на зърнения кулоар. Всяко сходно съветско изстрелване - а те са съвсем всекидневно - директно заплашва износа на храни. Отговорността на сътрудниците е да работят дружно за понижаване на съветската опасност.

Днес организирах съвещание на Щаба на Върховния главнокомандващ. Дневният ред на срещата е напълно явен. Това е ситуацията на фронтовата линия, по-специално в Донецка област, където се водят най-ожесточените боеве. Разбира се, на срещата обсъдихме и обстановката в други области: Харковска област, Луганска област, южната част на страната, обстановката по нашите граници. Ние укрепваме позициите си на всички места и работим за реализиране на основната цел - цялостното освобождение на цялата украинска земя.

Разговарях с министъра на външните работи на Испания - той беше през днешния ден в Украйна. Благодарих на Испания за новия пакет от отбранителна помощ за страната ни. Обсъдихме какво може в допълнение да укрепи отбраната ни. По-конкретно, ние работим дружно с Испания, с цел да осигурим в действителност въздушен щит за Украйна.

И е доста хубаво, че през днешния ден известният и надарен историк Тимъти Снайдер стана новият дипломат на нашата благотворителна платформа UNITED24. Името му е добре известно в Украйна. Той е един от тези, които поредно пазят историческата истина за украинците и изясняват на света за какво Украйна е значима.

Сега, когато господин Снайдер се причисли към напъните за набиране на средства за подсилване на нашата отбрана против дронове, той ще се концентрира върху плана Shahed Hunter.

Сигурен съм, че когато дружно осигурим на Украйна надеждна отбрана против това партньорство - съветския и иранския режим - това ще бъде една от най-силните страници в нашата държавна история.

И още нещо, на което желая да обърна внимание.

Вероятно сте чули през днешния ден, че Кремъл споделя, че са поискали гаранции за сигурност от Украйна. Трябва да се замислим за миг върху техните изказвания. Преди двеста петдесет и два дни Русия изиска гаранции за сигурност от Съединените американски щати. След осем месеца така наречен " специфична интервенция " на Русия, Кремъл изисква гаранции за сигурност от Украйна.

Това са в действителност забележителни промени. Това демонстрира както неуспеха на съветската експанзия, по този начин и какъв брой мощни сме, когато останем обединени. Милиони украински мъже и дами, които се борят и работят за нашата независимост. Милиони хора по света, които ни оказват помощ да се противопоставим на съветския гнет. Заедно ще осигурим провалянето на терористичната страна и нейното наказване за тероризма. Ние подсигуряваме, че цяла Украйна е и ще бъде свободна, съобщи той.

Припомняме, че съветското министерство на защитата разгласи в сряда, че страната се връща към присъединяване в зърнената договорка, откакто е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да употребява зърнения кулоар за бойни дейности против Москва.

Това се случи, откакто в събота Русия съобщи, че прекратява действието на съглашението за доставка на зърно, подписано сред Москва, Турция, Украйна и Организация на обединените нации. Мотивът, зитъкнат от Кремъл, бе, че към този момент не може да подсигурява безвредното прекосяване на кораби от Украйна през Черно море, като изясни това с нападението против кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия обаче Украйна, Турция и Организация на обединените нации договориха проект за придвижване на 14 кораба в Черно море за понеделник. Беше обявено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще дойдат в страната.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са разискали в детайли решението на Кремъл да спре присъединяване си в зърнената договорка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил " обстоен диалог ".

Русия възобнови присъединяване си в договорката за експорт на зърно от Украйна, защото осъзна, че самодейността ще сработи и без присъединяване на Кремъл. Това съобщи във връзка на решението на Москва Михайло Подоляк, консултант на украинския президент.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР