Днес и в събота традиционно се боядисват великденските яйца. Майки

...
Днес и в събота традиционно се боядисват великденските яйца. Майки
Коментари Харесай

Как да боядисаме великденските яйца с естествени багрила

Днес и в събота обичайно се боядисват великденските яйца. Майки от Велико Търново, които са познавачи и огромни майсторки на тези техники, демонстрираха безвредни и естествени способи да боядисваме яйца.

Боядисването на великденските яйца стартира със сваряването им и доста домакини се чудят каква е технологията те да не се счупят.

" Да кажем софтуерно, по какъв начин сваряваме яйцата, с цел да не се пукат, вие знаете ли тайната? Аз я знам - първо ги изваждам от хладилника, с цел да са на стайна температура, поставям някакъв плат вътре в тенджерката и ги сварявам към 7 минути ", споделя Лина.

Ако сте решили да боядисвате с естествени багрила, би трябвало да имате поради, че належащо софтуерно време и по тази причина би трябвало да свършите част от работата ден по-рано.

" Не е мъчно, би трябвало авансово да се сварят най-малко 30 минути съставките, които желаеме да използваме за багрило. След това да се охлади хубаво, до момента в който се охлаждат, тогава да сварим яйцата, когато към този момент е охладено, тогава да смесим яйцето с водата, може да прибавим и оцет. Оставяме яйцата за 12 или 24 часа, с цел да получат хубави, едни пастелни цветове, доста красиви ", добавя Нели.

Природата става известно е великодушна на растения, плодове и зеленчуци, които могат да оцветят великденските яйца.

" Цвекло, куркума, сушени или замразени боровинки, когато се пасират става страховит цвят синьо, зелено, лук, червен лук, аз употребявам също по този начин и листата от спанака. Използвам брашно от коприва, също по този начин става брашно от червен лук, от куркума стават страхотни златни яйца, това ми е обичаното ", споделя Нели.

По думите ѝ наситеният червен цвят на първото яйце може да се получи от сушена, алена боровинка или алено цвекло.

" Слагаме здравец в чорапа, с цел да се запечата, откакто завържем хубаво потапяме, по този метод също вкарваме всяко листенце в нашата декорация ", споделя още Нели.

" Аз употребявам бели яйца, с цел да станат цветовете по-наситени, защото процесът е дълъг, а с белите яйца можем мъничко да го скъсим. Другото нещо, в което включваме децата, е рисуването с восък по тях, с цел да станат красиви. Всяко дете единствено си рисува обичаните цветя и каквото му хрумне ", споделя Миглена.

Християнската традиция повелява първото яйце да е алено и да остане в дома до идващия Великден с вярата, че ще пази фамилията и ще носи здраве на всички.

" Много значимо за християнското семейство е да се съблюдава традицията, първото яйце да бъде алено. Хубаво е да се постави пред икона, да се смени с миналогодишното. Червеното яйце е знак на здраве, благополучие и благоденствие за фамилията ", споделя още Ивелина.

Ако желаете да боядисате тази година великденските си яйца с естествени багрила, би трябвало да имате самообладание, резултатът обаче ще бъде обезпечено добър. Най-важното обаче е положителното въодушевление, положителното отношение и хората, с които ще споделим светлите великденски празници.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР