Днес и утре седмокласниците подават заявления за явяване на изпит

...
Днес и утре седмокласниците подават заявления за явяване на изпит
Коментари Харесай

Важно за седмокласниците: Подават от днес заявление за прове...

Днес и на следващия ден седмокласниците подават заявки за явяване на изпит за инспекция на качествата по музика за банкет в VІІІ клас по профил „ Музика “. Тестът е вход за паралелките в СУ " Любен Каравелов ". Изпитите за инспекция на качествата не се отнасят за приемането в държавните учебни заведения към Министерство на културата, които провеждат приема си независимо.

Документите се подават в учебното заведение, в което се образова седмокласникът. Такса за явяване на изпит за инспекция на качествата не се заплаща.

Не се изисква подаване на документи за явяване на националните външни оценения по български език и литература, и по математика. Те са общи за всички, които приключват седми клас, като резултатите от тях са определящи за приема в гимназиите. Заявление се подаваше единствено за полагане на изпит по непознат език, което е по желание, като срокът изтече на 19 февруари.

НВО по БЕЛ и математика ще е в два модула. Първият е 60 минути, плюс до 30 спомагателни за възпитаници със специфични просветителни потребности. За втората част седмокласниците разполагат с 90 минути, а спомагателното време при положение на СОП е до 50 минути.

Изпитът по български език и литература е на 16 юни, а по математика на 18 юни. Всички седмокласници ще ги държат в своето учебно заведение. Ако са подали заявление за НВО по избор по непознат език /английски език/, в бележката за допускане ще е записано в коя постройка е изпитният център.

Седмокласниците би трябвало да се явят не по-късно от 8,30 часа с документ за идентичност /ученическа персонална ларта/ученическа персонална карта/ученическа книжка/задграничен паспорт. Заемат избраното място в изпитните зали не по-късно от 8,45 часа.
На НВО в 7. клас ще се употребява писалка с черен цвят, молив и гума, а по математика – и линия, пергел, триъгълник; в случай че е възпитаник с нарушено зрение – механически средства за увеличаване на шрифта, оптични средства.
Забранено е потреблението на коректори, калкулатори, справочници и мобилна информационна техника. Мобилните телефони, смарт часовници и други механически средства за връзка би трябвало да бъдат изключени и предадени на квесторите, които ще ги слага на видно място.
След инструктажа, съдържащ и условията за анонимност на изпитната работа, седмокласникът се подписва в квесторския протокол от лявата страна на името си.
Непосредствено преди началото на изпита получава от квестор изпитен комплект и помощни материали. Изпитният комплект съдържа лист с инструкции за работа и прикрепена към него идентификационна бланка, лист/листове за отговори и/или свитък за белова. Помощните материали по БЕЛ и по математика съдържат самостоятелен плик за изпитната работа, плик за част 1, малко пликче за идентификационната бланка.

Помощните материали по непознат език съдържат самостоятелен плик за изпитната работа и малко пликче за идентификационната бланка.
Запознава се с напътствията за работа с изпитния материал.
На работното си място попълня с печатни букви идентификационната си бланка, подписва я, без да я отделя от листа с инструкции за работа.

По време на националното външно оценяване

Седмокласникът получава от квестор изпитния материал /в това число и математическите формули за НВО по математика/ поредно за всяка обособена част.
След привършване на избраното време за работа по част 1 откъсва и слага в плик листа за отговори, след което го запечатва и го слага на масата до себе си.
Изпълнява тъкмо инструкциите, които чува от квестора или от записа на аудионосителя за преразказа в част 2 от изпита по български език и литература или при съставния елемент „ Слушане с схващане “ от изпита по непознат език.
След като е изслушал веднъж записа от аудионосителя на изпита по БЕЛ, получава развъдения преразказ за независимо запознаване с текста в продължение на 15 минути, след което връща текста с преразказа на квестора. /времето за независимо запознаване с текста за преразказа се включва във времето за работа по част 2/
По време на чуването на текста и на независимото запознаване няма право да си води бележки.
След привършване на избраното време за работа по част 2 слага свитъка за белова и листовете с надпис „ чернова “ по БЕЛ и по математика напряко в самостоятелния плик за изпитната работа, без да го запечатва.
След привършване на избраното време за работа на НВО по непознат език слага листа за отговори и листа за белова в самостоятелния плик, без да го запечатва.
Може да работи върху изпитните материали, само че отбелязва правилните отговори САМО в изпитния комплект - лист за отговори и/или в свитъка за белова. Изпитният материал /в това число формулите по математика/и листовете за чернова не се слагат в самостоятелния плик и няма да бъдат проверявани!
Може да употребява предоставените математически формули по време на работа и по двете елементи на НВО по математика, които се дават от квесторите дружно с изпитния материал при започване на част1.
Няма право да се връща и да работи върху листа за отговори или свитъка за белова на завършила към този момент част.
Като употребява българската писменост (кирилица), записва четливо отговорите на български език като се изключи непознатите езици, както и на характерната терминология и на означенията по математика.
Не шуми и не прави дейности, които нарушават естественото протичане на изпита.
При нужда получава спомагателни листове за чернова, като това се отбелязва от квесторите в протокола.
Не напуща изпитната зала преди привършване на работата върху съответната част, в случай че тя е с дълготрайност до 60 минути. В случаите, когато частта е с дълготрайност 90 минути, излизането от изпитната зала е допустимо след приключване на първите 60 минути от работата върху съответната част.
Може да напусне залата и постройката не по-рано от първите 60 минути на част 1, както и когато и да е по-късно, ако е завършил дефинитивно и е предал съответно запечатана изпитната си работа.
Отстранява се от НВО и напуща постройката на учебното заведение възпитаник, който преписва от книжен носител; преписва от данни, съдържащи се в механически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на различен ученик; употребява мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася отвън залата изпитни материали или информация за наличието им.
Изпитната работа на отстранения възпитаник не се прави оценка.
Седмокласникът не нарушава анонимността на изпитната работа, не слага знаци, не записва име или имена (с изключение на тези, които са част от изпитния материал и може или би трябвало да бъдат маркирани в свитъка за белова). Не се прави оценка изпитна работа, за която е открито нарушение на условията за анонимност.
В случай че ученикът напусне постройката, не се позволява назад в нея до края на изпитния ден.

След привършване на работата:

Когато ученикът завърши, дава знак на квестора с повдигане на ръка и изчаква неговото идване, с цел да съобщи работата си. Предава изпитната си работа, без да напуща работното място, като под директното наблюдаване на квестора: дава на квестора за инспекция и за автограф попълнената идентификационна бланка; отделя деликатно идентификационна бланка от листа с напътствията за работа; слага идентификационна бланка в дребния плик и го залепва; слага в самостоятелния плик за изпитната работа дребния плик с идентификационната бланка, запечатаният към този момент плик с част 1 и свитъка за белова, след което залепва самостоятелния плик; в плика с самостоятелната изпитна работа следва са сложени и частите от изпитния комплект (листа за отговори и/или свитъкът за белова), върху които не е работил; предава на квестора отвън залепения плик с самостоятелната изпитна работа изпитните материали, листовете за чернова, листа с инструкции за работа, а на изпита по математика – и математическите формули.
Подписва се в протокола и неотложно напуща залата и постройката.

Резултатите от НВО ще бъдат оповестени до 28 юни , всеки възпитаник може да ревизира своите резултати от НВО, както и от изпита за инспекция на качествата, в случай че е положен подобен, в електронната система на: https://priem.mon.bg с входящ номер и неповторим код за достъп, който е записан в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за присъединяване в първо класиране за приемане в VІІІ кла с в неспециализираните учебни заведения по държавен план-прием за образователната 2021/2022 година е от 5 до 7 юли.

В класирането имат право да вземат участие всички възпитаници, сполучливо приключили VІІ клас, в това число учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки.

За паралелките с профил „ Музика “ може да се кандидатства единствено с сполучливо положен изпит за инспекция на качествата по музика. Изпитът за инспекция на качествата по музика се поставя в СУ “Любен Каравелов” - Пловдив на 22 юни.



Изпитите от Национално външно оценяване по български език и литература, математика, непознат език и за инспекция на качествата по музика ще бъдат извършени при съблюдаване на настоящите все още на изпитите противоепидемични ограничения: влизане с маска на лицето или с защитен шлем, без скупчване на входа и при съблюдаване на физическа отдалеченост от 1.5 м, мерене на температура и стерилизация на ръцете. Трябва да се носи и транспарантен плик за слагане на персоналните движимости.
В изпитната зала се влиза със защитна маска или защитен шлем, а по избор – и с ръкавици. Може да се носят и персонални средства за стерилизация.
Седмокласникът се подписва се в квесторския протокол от лявата страна на името си в удостоверение на това, че е инструктиран, в това число че е осведомен с разпоредбите за съблюдаване на противоепидемичните ограничения.
Изключва напълно и слага всички средства за комуникация/електронни устройства в предоставения му от квестор транспарантен плик с името му и го оставя на обобсобено за задачата място в изпитната зала.
Всеки възпитаник слага в личен транспарантен плик персоналните си движимости /дреха, чанта/, който слага на свободно място до себе си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР