Днес и утре министрите на отбраната от страните-членки на НАТО

...
Днес и утре министрите на отбраната от страните-членки на НАТО
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще се съберат и ще обсъдят подкрепата за Украйна

Днес и на следващия ден министрите на защитата от страните-членки на НАТО ще се съберат в Брюксел, с цел да обсъдят военната поддръжка за Украйна, както и своите лични задължения за обособяване на 2% от своя БВП за защита, съобщи осведомителната организация ДПА и Българска телеграфна агенция.
 
Днес е планувана среща в уголемен състав, в която ще вземат присъединяване министрите от НАТО и представители на други съюзнически страни, подкрепящи Украйна. Проявата ще бъде координирана от Съединени американски щати. Утре ще се организира постоянна министерска среща на алианса.
 
Дискусиите в централата на НАТО в Брюксел бяха помрачени от някогашния американски президент Доналд Тръмп, който в събота съобщи на избирателен протест, че ще " насърчи " Русия " да прави каквото си желае " със страните от НАТО, които не изразходват задоволително за защита.
 
Страните членки са се съгласили да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, само че едвам няколко са постигнали тази цел. След началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година страните членки, изключително Германия, потвърдиха своите задължения. Германският Бундестаг утвърди народен бюджет, насочващ 2% от Брутният вътрешен продукт за защита за 2024 година
 
 
Разговорите в четвъртък целят да накарат и други страни членки да реализират тази цифра. Освен това на дневен ред е присъединението на Швеция към НАТО, което е забавено от обстоятелството, че унгарският парламент към момента не е утвърдил решението.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР