Днес големият холивудски актьор Ед Харис навършва 68 години. Едуард

...
Днес големият холивудски актьор Ед Харис навършва 68 години. Едуард
Коментари Харесай

Един истински мачо на 68 - честит рожден ден на Ед Харис!

Днес огромният холивудски артист Ед Харис навършва 68 години.

Едуард Алън Харис е роден на 28 ноември 1950 година в Ню Джърси. Когато е на 8 години, се снима в ефирен филм, само че с течение на времето актьорството остава на назад във времето. След като приключва гимназия, отива в Columbia University, където тренира футбол. След като гледа няколко локални постановки, Ед се възпламенява още веднъж по театралното изкуство. Напуска Колумбия и се записва в Oklahoma University, а по-късно учи в California Institute of the Arts.

През 1983 година Харис прави нюйоркския си сценичен дебют с роля в "Луди от обич " на Сам Шепърд. За осъществяването си получава премия "Олби ". Същата година артистът се дами за актрисата Ейми Мадиган, от която има щерка – Лили Долорес.

Дебютът на Ед Харис е през 1980 година в "Borderline ". Последвалите филми не са нищо изключително и би трябвало да минат три години, с цел да може артистът да бъде видян. През 1983 година взе участие дружно с Ник Нолти в "Under Fire ", както и в "The Right Stuff ".

Въпреки че филмът не е кой знае какъв боксофис триумф, критиците с право означават наличието на Харис. През 1985 година артистът се снима в "Alamo Bay " на Луи Мал, както и в "Code Name: Emerald " и "Sweet Dreams " с Джесика Ланг. В края на 80-те се снима паралелно до Робърт де Ниро в "Jacknife " и в "Бездната " на Джеймс Камерън.

В началото на 90-те Харис е част от "State of Grace " с Шон Пен, Гари Олдман, Джон Туртуро и други През 1992 година е премиерата на "Glengarry Glen Ross " с Ал Пачино, Джак Лемън, Алек Болдуин, Кевин Спейси и други На идната година е част от "Фирмата " на Сидни Полак с Том Круз, Джийн Хекман и други През 1995 година излиза "Just Cause " с Шон Конъри, Лорънс Фишбърн, Скарлет Йохансон и други

През същата година се снима в "Аполо 13 " на Рон Хауърд, с Том Ханкс, Бил Пакстън, Кевин Бейкън, Гари Синийз и други За ролята си Ед Харис получава номинации за "Оскар " и печели "Златен глобус ". Отново през 1995 година по кината потегля "Никсън " на Оливър Стоун, с Антъни Хопкинс, Боб Хоскинс и други През 1996 година излиза филмът на Майкъл Бей "Скалата ", с Шон Конъри, Никълъс Кейдж и други На идната година Харис се снима в "Абсолютна власт " на Клинт Истууд, с Джийн Хекман и други

През 1998 година Ед получава втората си номинация за "Оскар " за ролята си в "Шоуто на Труман " на Питър Уиър, с Джим Кери. С ъщата година по кината потегля "Втората майка " на Крис Кълъмбъс, с Джулия Робъртс и Сюзан Сарандън.



Новото хилядолетие стартира с "Pollock ", който е режисиран и продуциран от Харис. В основната роля отново е той и още веднъж получава номинация за "Оскар ". През 2001 година излиза "Враг пред портата " на Жан-Жак Ано, с Джуд Лоу, Рейчъл Уайз и други

Същата година е премиерата на "Красив разум " на Рон Хауърд, с Ръсел Кроу, Дженифър Конъли и др . През 2002 година по кината потегля "Часовете " на Стивън Олдри, с Никол Кидман, Джулиан Мур, Мерил Стрийп и други 2003 година е годината, в която излиза "Скрити белези " с Антъни Хопкинс, Никол Кидман и други

През 2005 година се появява "A History of Violence " на Дейвид Кроненберг, с Виго Мортенсен. През 2007 година взе участие във кино лентата на Бен Афлек "Жертва на избавление ", с Морган Фрийман. Същата година е премиерата на "Cleaner " на Рени Харлин, със Самюел Джаксън, Ева Мендес и други През 2008 година Харис режисира втория си филм - "Appaloosa " с Джеръми Айрънс.

Харис е женен за актрисата Ейми Меригън и имат една щерка.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР