Днес главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания

...
Днес главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания
Коментари Харесай

Цацаров поиска имунитета на Йончева и още петима депутати

Днес основният прокурор Сотир Цацаров насочи към Народното събрание претенции за снемане на имунитета на шестима народни представители. Исканията касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане, на съображение член 70 алинея 1 от Конституцията на Република България, във връзка с:

- Елена Йончева, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “, за закононарушение по член 253 алинея 5 вр. алинея 1 Наказателен кодекс /изпиране на пари в изключително огромни размери/. Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след осъществена инспекция, в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за такова закононарушение – за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от „ КТБ “ АД /в несъстоятелност/ и са прикривани посредством офшорна компания – „ Далий Трейдинг Лимитид “

- Георги Михайлов, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “, за закононарушения по член 219 алинея 3 вр. алинея 1 Наказателен кодекс /умишлена безстопанственост/ и по член 220 алинея 1 вр. член 26 алинея 1 Наказателен кодекс /сключване на неизгодни договори/. в качеството му на шеф на СБАЛ по хематология.

- Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на Политическа партия „ Воля “. Спрямо тях, по досъдебно произвеждане, почнало в Оперативна програма Варна, са повдигнати и предявени обвинявания за закононарушения по член 213а алинея 2 т. 4 вр. алинея 1 вр. член 26 алинея 1 Наказателен кодекс /изнудване/. По предявено предно искане на основния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си единодушие за снемане на имунитет, съгласно член 70 алинея 2 от Конституцията. Понастоящем делото е признато по подготвеност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице учредения за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов.

- Борис Кърчев, депутат от Политическа партия „ ГЕРБ “, за закононарушения по член 255 алинея 3 вр. алинея 1 т. 2, т. 6 и т. 7 Наказателен кодекс /избягване на установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери/.

Исканията на основния прокурор касаят позволение за възбуждане на наказателно произвеждане против всеки от народните представители и осъществяване на дейности по следствието, засягащи правата им, както и привличане като обвинен, при съществуване на предпоставките за това, съгласно Наказателно-процесуален кодекс.

Съобразно член 31 алинея 3 от Конституцията, обвиненият се счита за почтен до определяне на противното с влезнала в действие присъда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР