Днес Гърция изпраща известния певец Василис Карас, който почина на

...
Днес Гърция изпраща известния певец Василис Карас, който почина на
Коментари Харесай

Гърция изпраща Василис Карас с аплодисменти и викове безсмъртен

Днес Гърция изпраща известния артист Василис Карас, който умря на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в обичания си град – Солун, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

От 8 часа голям брой хора с цветя в ръце се редят, с цел да влизат в солунския православен исторически храм „ Света София ", където в 10 ч. беше импортирано тялото на музиканта измежду овации и крясъци „ вечен ",.Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където умря в навечерието на Рождество Христово, напомня Българска телеграфна агенция.

Погребението му ще бъде на следващия ден в родното му село Кокинохори в региона на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, прочут и в България, има хиляди фенове.

Карас влезе в Световните върхове на Гинес с това, че през 2017 година изпълни софийската зала „ Арена Армеец " със 17 000 фенове, а още над 5 000 останаха извън, защото не бяха съумели да си купят билет. Така Карас се оказва първият европейски артист, за който са били разпродадени билети за всички места на залата едновременно.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони назова Карас „ феномен, който не може да бъде систематизиран или избран ", изразител на елементарните хора, с „ чист, автентичен национален глас, който ще ни липсва ".

Стилът на Василис Карас спада към по този начин наречените песни „ лаика́ " (буквално „ национални " ), които навлизат от края на петдесетте години на предишния век и са правоприемник на гръцкото „ ребе́тико ". Те обаче се отличават освен с фолклорно, само че най-много с поп и градско звучене, за разлика от „ парадосиака́ " („ обичайни " ), отговарящи на фолклорното национално музикално творчество.

„ Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „ Когато годините ти отминат " (Otan ta hronia sou perasoun) ", е споделил Карас при първата си поява пред аудитория. Бил е на 16 години и от този момент всякога преди да излезе на сцена се е прекръствал и е запалвал кандило.

Преди да стане артист, композитор и създател на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и освен, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен измежду тях е „ Превърна ме в друмник " (M` ehis kani aliti), продаден допълнително от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР