Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че

...
Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Не се връщаме в парламента

Днес господин Борисов направи една сценка, на която мисля, че към този момент и децата в България не вярват- тъй като Георги Марков бил от гражданската квота, ходел по улиците и слушал какво приказват жителите и му споделил, и чак тогава министър председателят разбрал- какъв голям ценностен проблем на правовата страна и свободата на изразяването има в България.
Надявам се, че към този момент никой не е толкоз доверчив да повярва на това, още повече и на изказванието, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да напомня, че на 5 февруари, ние за пръв път поставихме въпроса за измененията в ИК, като го определихме като- " легализиране на диктатурата и преобразяване на една партия в една страна ". Две седмици по-късно, внезапно господин Борисов чул защо става дума, тъй като Георги Марков върви измежду хората. Това съобщи на конференция водачът на левицата Корнелия Нинова.

ГЕРБ реагираха не на мнението на хората, а от боязън най-малко от три неща. Първо боязън от гражданската сила, която видяха изправена против себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които обявиха позицията си намерено. На второ място- боязън от решението ни да напуснем Народното събрание. При първото ни овакантяване Борисов влетя в Народното събрание и смени Димитър Главчев. При второто ни овакантяване и изискването за връщането ни - смени Валери Симеонов. Нашето решение от през вчерашния ден много е стреснало ГЕРБ. На трето място – боязън от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов. Ние доста пъти сме предупреждавали за нея, само че в този момент тя бе огласена от втория човек на ГЕРБ - че Движение за права и свободи избавят държавното управление и живота на 44-то Народно събрание, а патриотите са просто статисти там, с цел да прикриват същинското ръководство - сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Това има една единствена цел - ГЕРБ да се запазят на власт.

Въпреки тези причини, случилото се през днешния ден е и победа за Българска социалистическа партия. 10 часа в правна комисия излагахме аргументи- за какво не би трябвало да се вършат тези промени в Изборния кодекс. 16 часа в залата на Народното събрание нашата парламентарна група аргументирано и съществено убеждаваше, че това не би трябвало да става. Ние се борихме за запазването на преференциите, за нова ЦИК, за машинно гласоподаване, да остане обжалването пред Върховен административен съд и да остане вземането на решения в изборните комисии с 2/3 болшинство. 26 часа Българска социалистическа партия приказва за всичко това. Нищо не чуха. Едва след решението ни от през вчерашния ден за овакантяване на Народното събрание, явно ни чуха. Главната заплаха - да фалшифицират изборите не е минала. Обръщам се към всички български жители - да бъдем деликатни и да не стопираме дотук с гражданския напън, тъй като остават доста значими въпроси. Първо - да се извърши законът, подобен какъвто беше, и да има машинно гласоподаване. Страх ги е от машините, тъй като разчитат на подправяне на протоколи. Ние продължаваме да стоим твърдо за машинното гласоподаване. На второ място - да се анулира решението- изборните комисии да вземат решения с болшинство 50+1. Това на процедура значи, че ГЕРБ сами, като партия, ще си взимат решения в комисиите. На трето място - да се анулира решението- да не можем да апелираме решенията с касационна тъжба във Върховния административен съд. Това е изконно човешко и гражданско право- да си търсиш правата по правосъден ред. Отмяната на това право е тъпчене и на правовата страна и на върховенството на закона.

Нека не разрешаваме през днешния ден да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин- започваме срещи с други партии и цивилен сдружения, с които желаеме да създадем общ фронт за почтени избори. Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, само че ние би трябвало дружно да се обединим, с цел да не позволим вашият глас и вашият избор да бъдат използвани. Продължаваме с тези диалози, за които към този момент имаме подготвеност и поръчки. Освен това, изпратихме във Венецианската комисия нашия сигнал по изборното законодателство, получихме единодушие и сме в развой на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим- какво се случва с изборното законодателство на прага на европейските избори. Ще изчакаме президента, с цел да видим- дали, по кое време и на кои текстове от ИК ще наложи несъгласие. Не се връщаме в Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР