Днес формацията Демократична България“, която включва ДСБ, Да, България и

...
Днес формацията Демократична България“, която включва ДСБ, Да, България и
Коментари Харесай

Десните най-сетне са единни: ”Не” на АЕЦ ”Белене”!

Днес групировката „ Демократична България “, която включва ДСБ, Да, България и Зелените, внесе в деловодството на Върховния административен съд тъжба против решение на Министерски съвет от 16.05.2018г. за одобрение на съответни оферти, свързани с опциите за реализация на активите по плана за създаване на АЕЦ „ Белене ”.
" При приемане на оспорваното решение, Министерски съвет е работил в нарушаване на наредбите на закона и наложения през 2012 година мораториум върху реализирането на АЕЦ „ Белене “. Централният орган на изпълнителната власт не е изследвал изцяло и детайлизирано обективната фактическа обстановка, касаеща процесния план. Считаме, че държавното управление е приело голословно решение, застрашаващо сигурността, здравето както и живота на българските жители ", се споделя в позиция на групировката.

„ Демократична България “ остава в протестна подготвеност и ще провежда митинг при внасяне на тематиката в дневния ред на Народното събрание.

По-късно денем „ Движение България на жителите “ се оповестиха против плана и оповестиха, че има заплаха страната да промени евроатлантическия си курс.

" АЕЦ Белене може да коства на българските данъкоплатци нови най-малко 5 милиарда лв.. От страна на държавното управление се заприказва за предпочитание страната да има 34% дял от предстоящ план, което значи, че с изключение на оборудването и площадката, ще би трябвало да даде и най-малко 4 милиарда лв.. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност към 1,5 милиарда лв. ", съобщи пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на партията.

Според ДБГ вместо да се приказва за сигурността и икономическата аргументираност на АЕЦ Белене, той още веднъж е разменна политическа монета.

" Този план от дълго време е политически, а не стопански. Проектът за нуклеарна централа е на съвсем 40 години, за които технологиите са се развили доста. Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената сила. Преди да се приказва за създаване на АЕЦ Белене би трябвало да е ясно по какъв начин се подсигурява сигурността на жителите, къде ще се съхранява отработеното нуклеарно гориво и основава ли заплаха това за живота на хората. Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не непрекъснато да се обръщаме обратно ", сподели Зеленогорски.

Миналата седмица Съюз на демократичните сили припомниха нещастието от 4 март 1977 година Тогава мощно земетресение нанесе огромни вреди и взе над 100 жертви в България - единствено на 10 км от мястото, където в този момент е площадката на АЕЦ " Белене " - в Свищов. Но поради наложеното осведомително затъмнение тогава останалата част на страната не схваща какъв брой мощно е било земетресението и че има човешки жертви и у нас.

Съюзът на демократичните сили продължава да отстоява позицията си, че АЕЦ " Белене " не би трябвало да се строи по три съществени аргументи: сеизмичната заплаха в региона, недоказана нужда от нови мощности и казуса със съхраняването на нуклеарните боклуци ", се споделя в позицията на Съюз на демократичните сили.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР