Днес Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) публикува договора за нереализирания най-голям

...
Днес Фондация Антикорупционен фонд (АКФ) публикува договора за нереализирания най-голям
Коментари Харесай

Още въпроси за фотоволтаичния парк в Пазарджик има АКФ

Днес Фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ) разгласява контракта за неосъществения максимален фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа.

Припомняме, по договорката сред Община Пазарджик и " Риал Стейтс " ЕООД, което е обвързвано с кандидат-купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова, АКФ към този момент изпрати сигнал до Специализирана прокуратура в края на 2018 година

Сигналът касае пропуск на Община Пазарджик да потърси наказателна клауза от 1 млн. евро от " Риал Стейтс ".

На 4 януари тази година АКФ получи контракта за покупко-продажба на неподвижен парцел сред Община Пазарджик и " Риал Стейтс " и на три анекса към същия контракт от дати 20.05.2011 година, 31.05.2011 година и 23.07.2012 година

След обширен обзор на документите по договорката са налице следните обстоятелства:

Потвърждават се подозренията за нередности в договорката , изложени в сигнала на АКФ до прокуратурата.

 Сигнализираха прокуратурата да ревизира загуби за €1 млн. на община Пазарджик
Сигнализираха прокуратурата да ревизира загуби за €1 млн. на община Пазарджик

Неизпълнен контракт за фотоволтаичен парк

- Налице са нови данни, които пораждат подозрение дали са спазени условията на закона.

Според контракта " Риал Стейтс " са придобили общинска земя край селата Априлци, Елшица и Сбор в Пазарджишко против задължението да изградят фотоволтаичен парк с мощ от 50 MW в период от 32 месеца след издаване на строителното позволение.

До момента са въведени в употреба конфигурирани мощности от 2,45 MW, а общината не е потърсила уговорената в контракта наказателна клауза от 1 млн. евро.

Срокът за осъществяване на капиталовия план от най-малко 400 милиона лв. е удължаван два пъти чрез подписаните след контракта анекси.

С първия анекс страните удължават периода за създаване на слънчевия парк с две години, като не излиза наяве за какво е нужна тази смяна.

В Анекс 3 от 23.07.2012 година се показват промените на Закона за силата от възобновими източници от 2011г. и решение на ДКЕВР, с което съгласно страните значително се трансформира " икономическата целенасоченост и бизнес проектът " на плана.

 Депутат от ГЕРБ предложил ходатайство при изкупуване на банкрутирали фотоволтаици
Депутат от ГЕРБ предложил ходатайство при изкупуване на банкрутирали фотоволтаици

Мейли с оферти да бъдат изкупени, откакто банкрутират, получават притежатели на централи

Купувачът " заявява, че не се е отказал от плана " и че " прави всички рационални дейности, които да доведат до сполучливото осъществяване на плана, в осъществяване на закона и контракта ".

От текста не излиза наяве дали купувачът е показал доказателства в поддръжка на изказванията си.

С Анекс 3 построяването на парка, който е и една от най-мащабните вложения в района, е сложено под изискването на настъпване на бъдещо нестабилно събитие, каквото е отпадането на така наречен от страните " мораториум " в решението на КЕВР.

Според правния екип на АКФ клаузите на трите анекса са напълно в полза на купувача.

Не е видно ползите на Община Пазарджик да са предпазени с вдишване на спомагателни гаранции от страна на " Риал Стейтс ". Не е ясно и на какво съображение са подписани трите анекса.

Липсват данни за решения на Общински съвет-Пазарджик , които да са били учредения за предоговарянето.

Такива решения на Общински съвет бяха категорично поискани от АКФ, само че не бяха предоставени.

В началото на 2018 година " Риал Стейтс " е продало два от трансферираните от Община Пазарджик имота макар задължението да не се отчуждава парцелът до въвеждане в употреба на слънчевия парк. Сделката на стойност близо 1 милион лв. слага под подозрение дали ползите на Общината са предпазени.

Посочените нови данни пораждат подозрение за нарушавания на законовите условия за разходване на обществени средства и предписание с общинско имущество.

АКФ се натъкна на обстоятелства по договорката от 2008 година, които будят спомагателни въпроси.
Според Регистъра на разпоредителните покупко-продажби на Община Пазарджик данъчната оценка на закупените от " Риал Стейтс " парцели е на обща стойност над 1 600 000 лв.. Имотите са трансферирани на сдружението против 500 000 лв.. Решението на Общински съвет - Пазарджик за договорката е взето малко преди смяната в Закона за общинската благосъстоятелност от 13.06.2008г. След тази смяна разпореждането с общинска благосъстоятелност не може да се прави на цена, по-ниска от данъчната оценка. Лицето, подписало контракта за покупко-продажба сред Община Пазарджик и " Реал Стейтс " ЕООД от името на сдружението, е Стоян Фьодоров Беличев. Към сегашния миг Беличев е изпълнителен шеф на " Автомагистрали " ЕАД, които получиха 1.35 милиарда лв. от бюджетния остатък в края на 2018.
Антикорупционният фонд продължава да следи случая.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР