Днес Европейският парламент прие директивата относно т.нар. право на ремонт

...
Днес Европейският парламент прие директивата относно т.нар. право на ремонт
Коментари Харесай

ЕП с призив при развален уред: Не го заменяйте, а ремонтирайте! Така ще спестим милиарди евро!

Днес Европейският парламент одобри директивата по отношение на така наречен „ право на ремонт за потребителите “ с 584 гласа „ за “, 3 гласа „ срещу “ и 14 гласа „ въздържал се “. Правилата обясняват отговорностите на производителите за ремонт на стоките и предизвикват потребителите да удължават виталния цикъл на продукта посредством ремонт.

Задължение за ремонт

Новите правила подсигуряват , че производителите дават навременни и финансово налични услуги за ремонт и осведомят потребителите за техните права в тази област. За артикули, ремонтирани според правната гаранция, ще се обезпечи в допълнение едногодишно удължение на гаранцията. Това ще подтиква потребителите да изберат опцията за ремонт вместо подмяна на стоките.

След приключването на периода на деяние на правната гаранция, за производителя остава в действие задължението той да ремонтира необятно публикувани артикули за семейството , които механически подлежат на корекция според правото на Европейски Съюз, като перални машини, прахосмукачки и даже смарт телефони. Списъкът с категориите артикули може да бъде уголемен с течение на времето. Потребителите могат също по този начин да заемат устройство, до момента в който тяхното се ремонтира, или да изберат ремонтирано устройство като опция, в случай че ремонтът е неосъществим.

Информация за изискванията и услугите за ремонт

На потребителите може да бъде препоръчан европейски формуляр за информация по отношение на ремонта, който да им помогне да оценят и сравнят съответните услуги /подробно изложение на естеството на дефекта, цената и продължителността на ремонта/. За да се улесни процесът на ремонт, ще бъде основана европейска онлайн платформа с национални подразделения, с цел да се помогне на потребителите елементарно да намерят локални сервизи, продавачи на ремонтирани артикули, купувачи на дефектни артикули или общностни начинания за ремонт, като да вземем за пример „ кафенета за поправки “.

Съживяване на пазара на ремонтни услуги

Правилата имат за цел да укрепят пазара на ремонтни услуги на Европейски Съюз и да понижат разноските за корекция за потребителите. Производителите ще би трябвало да дават аварийни елементи и принадлежности на рационална цена , като ще им бъде неразрешено да употребяват договорни, хардуерни или софтуерни техники, които пречат за ремонта. По-специално те не могат да попречват потреблението от страна на самостоятелни сервизи на аварийни елементи втора ръка или получени посредством 3D принтиране, нито да откажат да ремонтират артикул само по стопански аргументи или тъй като преди този момент продуктът е бил ремонтиран от някой различен.

Насърчаване на налични ремонтни услуги

За да станат ремонтните услуги по-достъпни, всяка страна членка ще би трябвало да приложи най-малко една мярка за тяхното поощряване, като да вземем за пример ваучери и фондове , осъществяване на осведомителни акции, предложение на курсове за ремонт или поддръжка за общностните начинания за пространства за поправки.

„ Правото на потребителите да ремонтират продуктите към този момент ще стане действителност. Ще бъде по-лесно и по-евтино да се ремонтират, вместо да се купуват нови, скъпи артикули. Това е значимо достижение за Парламента и неговия ангажимент да даде опция на потребителите да вземат участие в битката против изменението на климата. Новото законодателство удължава правните гаранции с 12 месеца при избор на ремонт, дава по-добър достъп до аварийни елементи и подсигурява по-лесен, по-евтин и по-бърз ремонт “, разяснява докладчикът Рене Репази (С&Д, Германия).

Следващи стъпки

След като директивата бъде публично утвърдена от Съвета и оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз, страните членки ще разполагат с 24 месеца , с цел да я транспонират в националното законодателство.

Контекст

По данни на Европейската комисия преждевременното изхвърляне на потребителски артикули създава 261 милиона тона излъчвания , еквивалентни на CO2, изразходва 30 милиона тона запаси и генерира 35 милиона тона боклуци в Европейски Съюз всяка година.

Потребителите също по този начин губят към 12 милиарда евро годишно от замяната на стоките, вместо да ги ремонтират. Освен това се чака новите правила да донесат 4,8 милиарда евро за напредък и вложения в Европейски Съюз. Директивата добавя други нови правила на Европейски Съюз в региона на екопроектирането и даването на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход.

Конференция за бъдещето на Европа

Законодателството дава отговор директно на настояванията на жителите, изразени на Конференцията за бъдещето на Европа . По-конкретно, оферти 5, параграфи 6, 7, 10 и 11, параграф 2 по отношение на устойчивото ползване и устойчивия напредък и нововъведенията – пускане на платформа за „ корекция “; въвеждане на ограничения за поощряване на правото на корекция и достъп до аварийни части; предприемане на дейности на Европейски Съюз за стимулиране на потребителите да употребяват продуктите по-дълго време; решение на казуса с плануваното остаряване и гарантиране на правото на корекция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР