Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса

...
Днес Европейската комисия прие превантивни действия по отношение на вноса
Коментари Харесай

ЕК с извънредни мерки относно вноса на ограничен брой продукти от Украйна

Днес Европейската комисия одобри превантивни дейности във връзка с вноса на стеснен брой артикули от Украйна в границите на изключителната защитна мярка. Тези ограничения са нужни поради изключителните условия на съществени логистични усложнения в пет страни членки на Европейски Съюз, измежду които и България. Мерките се отнасят единствено до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с генезис от Украйна. Те имат за цел да облекчат логистичните усложнения по отношение на тези артикули в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Мерките влизат в действие на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 година, оповестиха от Европейска комисия.

През този интервал пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с генезис от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички страни — членки на Европейския съюз, като се изключи България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Продуктите могат да продължат да се движат или да минават директно през тези пет страни членки чрез общ митнически директен режим или да отидат в страна или територия отвън Европейски Съюз.

Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да анулират едностранните си ограничения във връзка с пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други артикули, идващи от Украйна.

Мерките на Европейски Съюз са в отговор на опасенията на земеделските стопани в прилежащите на Украйна страни членки. В същото време те са съобразени с твърдия ангажимент на Съюза да поддържа Украйна и да резервира способността й да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, поради големите провокации, подбудени от непровокираната съветска експанзия.

Тези ограничения са част от пакета за цялостна поддръжка за България и другите четири страни членки, препоръчан от Комисията. Те ще бъдат допълнени с финансова поддръжка за земеделските стопани в петте страни членки и спомагателни ограничения за улеснение на преноса на украинско зърно през коридорите на солидарността за други страни членки и трети страни.

Комисията е подготвена да наложи още веднъж превантивни ограничения след приключването на периода на деяние на настоящия Регламент за самостоятелните търговски ограничения на 5 юни 2023 година, до момента в който продължава изключителната обстановка. Също по този начин, Комисията е подготвена да стартира оценка на ситуацията на пазара на Съюза за други чувствителни артикули според ускорената процедура за защитни ограничения, планувана в предлагането за нов правилник за самостоятелните търговски ограничения след влизането в действие на сегашния правилник.

Европейски Съюз краткотрайно либерализира целия си импорт от Украйна и прекрати ограниченията си за комерсиална отбрана против украински сдружения до 5 юни 2023 година Това е забележителна поддръжка за стопанската система на Украйна, разкъсвана от войната. Съюзът също по този начин вкара коридори на солидарността, с цел да подсигурява, че украинското зърно може да доближи до най-нуждаещите се страни, защото нападателната война на Русия съществено ограничи достъпа на Украйна до нейните черноморски пристанища. Коридорите за взаимност сред Европейски Съюз и Украйна се трансфораха в жизненоважен фактор за стопанската система на Украйна и нова съгласуваност със Съюза, като служат и за попречване на международна продоволствена рецесия. 

Увеличаването на трафика по границите сред Украйна и Европейски Съюз оказа влияние върху логистичните разноски и сътвори усложнения, което докара до наситени потенциали за предпазване и логистични вериги. Тези изключителни условия засягат икономическата жизненост на локалните производители в тези страни членки. Поради тази причина Комисията оцени обстановката като съображение за незабавни дейности в сходство с член 4, параграф 9 от Регламента за самостоятелните търговски ограничения.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР