Днес Европейската комисия предложи да се забранят продуктите, произведени с

...
Днес Европейската комисия предложи да се забранят продуктите, произведени с
Коментари Харесай

Близо 28 милиона души по света са жертва на принудителен труд

Днес Европейската комисия предложи да се забранят продуктите, създадени с насилствен труд, на пазара на Европейски Съюз. Предложението обгръща всички артикули, а точно тези, създадени в Европейски Съюз за вътрешно ползване и експорт, и вносни артикули, без да се насочва към съответни компании или промишлености. 

Приблизително 27,6 милиона души по света са жертва на насилствен труд в доста промишлености на всеки континент. По-голямата част от насилствения труд се прави в частната стопанска система, до момента в който някои се постановат от страните. Предложението се основава на интернационално контрактувани избрания и стандарти и акцентира смисъла на тясното съдействие с световните сътрудници. Националните управляващи ще бъдат упълномощени да изтеглят от пазара на Европейски Съюз артикули, създадени с насилствен труд, след следствие.

Националните органи в страните членки ще ползват възбраната посредством постоянен, учреден на риска метод за правоприлагане. В предварителна фаза те ще оценят рисковете от насилствен труд въз основа на доста разнообразни източници на информация, които дружно би трябвало да улеснят идентифицирането на рисковете и да оказват помощ за концентриране на техните старания. Те могат да включват изказвания от гражданското общество, база данни с опасности от насилствен труд, фокусирани върху съответни артикули и географски региони, както и надлежната инспекция, която фирмите правят.

Властите ще стартират инспекции на артикули, за които има основателни подозрения, че са създадени с насилствен труд. Те могат да изискват информация от компании и да правят инспекции и инспекции, в това число и в страни отвън Европейски Съюз. Ако националните управляващи открият насилствен труд, те ще наредят изтеглянето на продуктите, които към този момент са пуснати на пазара, и ще забранят стартирането на продуктите на пазара и износа им. Фирмите ще бъдат задължени да изхвърлят стоките. Митническите органи на държавите-членки ще дават отговор за контрола по границите на Европейски Съюз.

Ако националните органи не могат да съберат всички доказателства, които изискват, да вземем за пример заради липса на съдействие от страна на компания или държавен орган отвън Европейски Съюз, те могат да вземат решение въз основа на наличните обстоятелства.

Компетентните органи ще ползват правилата на оценка, учредена на риска, и пропорция през целия развой. Въз основа на това предлагането взема поради по-специално ситуацията на дребните и междинните предприятия (МСП). Без да бъдат освободени, МСП ще се възползват от характерния дизайн на мярката, т.е. способените органи ще вземат поради размера и ресурсите на съответните стопански оператори и мащаба на риска от насилствен труд, преди да стартират публично следствие. МСП също ще се възползват от помощни принадлежности.

Комисията също по този начин ще издаде насоки в границите на 18 месеца от влизането в действие на сегашния правилник. Насоките ще включват насоки за надлежна инспекция на насилствения труд и информация по отношение на рисковите знаци на насилствения труд. Новата продуктова мрежа на Европейски Съюз за насилствен труд ще служи като платформа за структурирана съгласуваност и съдействие сред способените органи и Комисията.   

Сега предлагането би трябвало да бъде разисквано и утвърдено от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, преди да може да влезе в действие. Той ще се ползва 24 месеца след влизането му в действие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР