Днес, Европейската комисия одобри Програма Околна среда, която предоставя над

...
Днес, Европейската комисия одобри Програма Околна среда, която предоставя над
Коментари Харесай

ЕК одобри програмата Околна среда за България


Днес, Европейската комисия утвърди Програма " Околна среда " , която дава над 1.82 милиарда евро за вложения в България, оповестяват от Европейска комисия.

Средства ще допринесат за възстановяване положението на водите, почвите, въздуха и биологичното многообразие в България, както и за битка с рисковете от изменението на климата, като по този метод ще се усъвършенства качеството на живот на жителите и ще се положат постоянни основи за дълготраен и резистентен напредък.

Основните ограничения, избрани в програмата, са съгласувани с задачите на Европейския зелен пакт и прехода към индиферентност във връзка с климата. Тези цели включват:

Устойчиво ръководство на водите и отпадъците;

Преминаване към чиста, кръгова стопанска система и възобновяване на екосистемите и биологичното разнообразие;

Изграждане на всеобхватна система за ръководство на риска от бедствия, съсредоточена върху предотвратяването и устойчивостта;

Намаляване на замърсяването, изключително във водата и въздуха.

Най-значителните планувани вложения включват:

Изграждане на инфраструктура за събиране, неутрализиране и филтриране на отпадъчни води, запазване на водните запаси и водоснабдяване;

Разработване и модернизиране на системите за ръководство на битовите боклуци и вложения в уреди за подбиране на боклуци, както и ограничения за рехабилитация на нечисти от депа земи;

Разработване на проекти за ръководство на предпазените зони по " Натура 2000 " и опазване;

Прилагане на системи за попречване на риска и за ръководство на изключителни ситуации;

Мерки, ориентирани към понижаване на замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспортния бранш.

Средствата по програмата ще бъдат ориентирани към превъзмогване на районните несъответствия в инфраструктурата в региона на климата и околната среда , като над 93 % от бюджета, програмиран по Европейския фонд за районно развиване, е ориентиран към по-слабо развитите райони.

Проектите, съфинансирани от Европейски Съюз по Програма " Околната среда ", също ще допринесат за постигането на задачите на Стратегията на Европейски Съюз за района на река Дунав.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР