Днес едва ли някой може да бъде учуден от китайските

...
Днес едва ли някой може да бъде учуден от китайските
Коментари Харесай

На какво да обръщаме внимание при закупуването на евтин китайски лаптоп

Днес надали някой може да бъде изумен от китайските смарт телефони и таблети – известните марки от Китай оферират превъзходни мобилни телефони. Но китайските преносими компютри, нетбуци и ултрабуци едвам в този момент стартират да стават известни. Много от тях са значително по-евтини от марковите аналози, което е един от най-важните критерии при закупуването на сходно устройство. Но при закупуването на сходен на ниска цена преносим компютър има доста подводни камъни и дано да обърнем малко повече внимание на тези проблеми.
Операционната система
Повечето китайски преносими компютри работят под ръководството на операционната система Windows 10, само че тук има доста особености. Най-добрият вид е това да бъде авансово конфигурирана и задействана Windows 10 Pro, тъй като в този случай китайският език по дифолт няма да бъде проблем – може да вземем за пример да се вземе различен компютър, да се видят настройките и да се избере българския езиков пакет. Край на йероглифите.

Останалите разновидности не са доста положителни. Лаптопът може да има само китайски език (single language, SL) Windows 10. В този случай в настройките могат да се избират единствено другите китайски диалекти и е очевидно, че операционната система ще би трябвало да се преинсталира. Има неофициални способи за смяна на езиковата локала, само че това постоянно води до проблеми с шрифтовете, а и на някои места отново си остават писмени знаци. Ето за какво е по-добре операционната система да се конфигурира от нулата, само че наложително да се направи аварийно копие на драйверите (ще се спрем по-долу). Но и тук има специфичност: на пръв взор това си е общоприета Windows 10 SL, само че не е – заради многото китайски диалекти е направена специфична версия на Windows 10. И продуктовите ключове за нея не стават за Windows 10 Home. Тоест, ще би трябвало да инсталираме точно нея, с цел да нямаме проблеми с активацията.

Продават се и китайски преносими компютри с конфигурирана Windows 10 (обикновено Pro), която обаче не е задействана. Тук би трябвало да се работи според от версията. Ако това е Pro, има смисъл да инсталираме българския езиков пакет и да я активираме с на ниска цена ключ от да вземем за пример, GoodOffer24. А в случай че версията не е Pro, то няма по какъв начин да бъде конфигуриран различен езиков пакет и е по-удачно да се конфигурира Pro версията от нулата и да се задейства с на ниска цена продуктов ключ.
Избор на операционна система
Повечето китайски преносими компютри се продават с конфигурирана Windows 10, само че не на всички се харесва тази операционна система. Често пораждат въпроси за слагането на Windows 7, само че тук нещата не са доста добре. Да се конфигурира тази Оценка за съвместимост е допустимо, тъй като има пачнати версии с поддръжката на актуалните процесори, NVMe SSD и USB 3.0.

Но с драйверите пораждат доста проблеми: за звука и за мрежата драйвери могат да бъдат открити, само че за видеокартите това не е по този начин: съвсем всички преносими компютри употребяват интегрираната графика на Intel от последно потомство и публични драйвери за Windows 7 няма. Трябва да се търсят изменени драйвери. Но най-вече са проблемите с тъчпада: множеството от тези устройства употребяват общоприетия драйвер на Windows 10 и обособен инсталационен файл просто няма. Ето за какво в Оценка за съвместимост Windows 7, тъчпадът ще работи като най-опростена подмяна на мишката с неприятна сензитивност и без каквато и да било поддръжка на жестове. Тоест, Windows 7 не е изключително подобаваща за тези устройства.

Друг вероятен вид е Linux. Тук проблемите ще бъдат доста по-малко – звукът, мрежата и видеокартите ще тръгнат без проблеми, както и множеството тъчпади. Възможно е да се поддържат по-малко жестове, само че работата ще бъде удобна. Проблемите пораждат, когато в китайските преносими компютри са сложени напълно нишови съставни елементи: знайни и незнайни уеб камери, скенери за пръстови отпечатъци и четци на карти. За тях може и да не се намерят драйвери за Linux. Тоест, в случай че това за вас е сериозно, има смисъл да се избере Windows 10, където всичко ще работи. Но на фона на разгорялата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай Linux е една превъзходна опция, като се чака излизането на всевъзможен поддържащ програмен продукт за тази операционна система.

Засега не е известно дали проблемите на Huawei ще обиден и другите китайски производители, само че несъмнено риск има, и нищо чудно от ден на ден консуматори да стартират да се ориентират към потреблението на Linux. Да си напомним, че Huawei към този момент няма право да употребява американски съставни елементи, програмен продукт и технологии, и в този момент би трябвало да разчита на лична операционна система, личен фирмен процесор и лични технологии.
Инсталиране на драйверите
Потребителите с маркови китайски преносими компютри са привикнали, че драйвери постоянно могат да се вземат от формалната страница на производителя.. Но това е правилно единствено за китайските производители от ранга на Xiaomi. Често пъти, с цел да се посетят уеб страниците на по-малките китайски компании, се постанова да се употребява VPN и преводач, което малко напряга. Ето за какво, добра концепция е, още с включването на устройството, да се направи списък на всички драйвери.

Един от най-лесните способи за основаването на сходен списък е да се влезе в PowerShell с администраторски права и да се вкара командата:
Export-WindowsDriver —Online —Destination C:Drivers
където Drivers е авансово основаната от вас директория, която може да бъде с друго име и да се намира на друго място.

Процесът от време на време продължава много и е допустимо да бъде отнето към 2 или 3 GB дисково пространство. Но това е всичко и драйверите към този момент могат да се конфигурират непосредствено от тази директория. Това е доста по-бързо, в сравнение с да се търсят и пробват какви ли не драйвери от Глобалната мрежа.

Навярно мнозина ще кажат, че след преинсталирането, Windows 10 сама ще си изтегли нужните драйвери. Уви, това работи единствено за по-популярните съставни елементи. Твърде постоянно в евтините китайски преносими компютри се употребяват noname съставни елементи и много постоянно се случва, че по GUID идентификатора да не бъдат открити нужните драйвери. Може да се окаже, че единственият метод за конфигурация на системата е да се употребяват драйверите от авансово направения списък.
Качество на сглобяването
В това отношение марковите модели несъмнено са по-добри. При по-евтините преносими компютри, изключително когато корпусът е пластмасов, нормално се чуват разнообразни скърцания, клавиатурата може да мърда леко, а отварянето с една ръка е фантазия. По-добре са нещата при малко по-скъпите решения с железни корпуси, само че гаранция няма и неведнъж може да се види процеп сред корпуса и горния похлупак. Но това не оказва въздействие на работата и на издръжливостта на устройството.

Какво е сложено в корпуса прекалено много зависи от класа на устройството. Ако се избере на ниска цена решение с процесор Atom и Celeron, то корпусът ще е полупразен и единствено в единия ъгъл ще бъде сложена дребна платка, а под клавиатурата ще има напълно незнайна акумулаторна батерия, Но от време на време това е и по-добре, тъй като тук на процедура съвсем няма какво да се чупи и скапва.

Но в случай че се вземе марков китайски преносим компютър, да вземем за пример на Xiaomi или Huawei, елементарно можем да забележим, че от вътрешната страна той прекомерно малко се разграничава от европейските и американските марки. Това може и да се чака, тъй като дънните платки са на същите производители, акумулаторните акумулатори са на едни и същи марки, контролерите са на едни и същи компании. Ето за какво, при закупуването на марков китайски преносим компютър не трябва да се притесняваме, че вътре всичко е направено повърхностно. Опитайте на по-горната фотография да намерите разликите сред Xiaomi и MacBook.
Резервни елементи и ъпгрейд
Това е добре прочут проблем на малко известните китайски модели – за тях е прекомерно мъчно да бъдат открити аварийни елементи. Ето за какво, тези преносими компютри по принцип се смятат за еднократни. А в случай че възникне проблем с дънната платка, устройството е по-добре да се даде в някои сервиз, с цел да се употребява за аварийни елементи.

По отношение на ъпгрейда, обстановката е сходна на тази в марковите преносими компютри: в най-тънките и евтини устройства всичко е запоено, в това число RAM и SSD. В по-дебелите и по-скъпи решения обезпечено може да се размени SSD или HDD, а от време на време даже оперативната памет и Wi-Fi модула. Процесорите и видеокартите на процедура при всички модели са запоени и е добре да се вземе устройство с прочут ресурс в изчислителната мощ.
BIOS и програмен продукт
Тук всичко е на китайски език и изходът е един – унищожаване на всичко без страдание, като се изключи стратегиите за настройки – да вземем за пример за работата на F бутоните, режимите за спестовност на сила и други сходни. Най-добре е операционната система да се конфигурира от нулата и неведнъж това даже е по-бърз развой, тъй като много от евтините китайски модели идват с Windows 10 отпреди една година, която би трябвало да изтегли доста обновявания.

С BIOS нещата са доста по-добре. Едва ли ще има пачове за уязвимостите Spectre и Meltdown, само че неведнъж производителите просто оставят свободен достъпа до настройките, които са недостъпни при марковите преносими компютри. В последна сметка евтиният китайски преносим компютър по-лесно може да бъде надъхан за личните потребности. Например, да се усили температурния коефициент на процесора, с цел да стане по-бърз, да се включи SpeedShift за по-бърза реакция или да се ръководят оборотите на вентилатора.

Известните преди време проблеми с неналичието на британски език, сложното излизане от хибернация и други сходни, от дълго време към този момент ги няма. По непоклатимост на работа на BIOS-а, китайските евтини решения от дълго време не са по-лоши от брандовите.
Допълнителна работа
Друга специфичност на евтините китайски преносими компютри е, че може да се наложи в допълнение да се свърши нещо по тях. Съвсем евтините решения с процесори Atom и Celeron неведнъж се охлаждат пасивно. За постигането евтино се икономисва от всичко и нормално се слага възтънък меден нагревател. Той не може да се оправи добре с охлаждането и корпусът от страната, където се намира дънната платка може да се нагрее толкоз доста, че да не е удобно да се държи в ръце. Решението на този проблем е ясно – да се закупи от интернет по-дебел нагревател и да се закрепи с термично лепило.

Понякога може да липсва болтче, слагането на което усъвършенства охлаждането. Може да се случи тъчпада да вибрира и под него да би трябвало да се постави уплътнение, клавиатурата да мърда, тъй като липсват две скоби и така нататък
Гаранцията
Ако мобилното устройство е закупено от някой даже и всекидневен магазин, в множеството случаи гаранцията е една година. Но в случай че преносимият компютър се купува от Китай, нещата са по-сложни. След потвърждаването, че стоката е получена, в границите на към две седмици може да се спори с AliExpress и да се върне част от парите или да се вземе пратката назад. Другите китайски търговски площадки нормално не дават гаранция или тя е в границите на няколко месеца, изключително при по-опростените решения с процесори Atom. Устройството може да бъде върнато, само че разноските от този развой могат да доближат една трета от неговата цена.

Почти на всички места можем да забележим, че евтините китайски преносими компютри ги хвалят за това, че те оферират доста положителни параметри и благоприятни условия при напълно ниска цена. Но в случай че желаете да си вземете работна машина от Китай, то евтините решения от Поднебесната може да не са за вас – ще би трябвало да умеете да инсталирате операционна система, да завиете някое болтче и да включите поялник. Ако не ви се занимава с сходни неща – по-добре платете малко повече за мобилно устройство от прочут китайски бранд. Но в случай че сте „на вие“ с техниката, то евтиният китайски преносим компютър след напълно малко работа по него, може да ви бъде идеалният асистент в работата, който в някои връзки е даже по-добър и от къде по-скъпите марки.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР