Днес е знаков ден, тъй като на летище София посрещаме

...
Днес е знаков ден, тъй като на летище София посрещаме
Коментари Харесай

Вижте снимки на натовския самолет АУАКС на летище София

„ Днес е знаков ден, защото на летище София посрещаме един от самолетите на Компонента E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предизвестие и надзор на НАТО. За нас това посещаване е проява на единството на Алианса, на България като член на НАТО и като част от общата система за противовъздушна защита на Алианса. Самолетите AWACS отработват дейности по разузнаване и радиоелектронно ръководство на авиационните средства и в полза на въздушната защита на България “. Това сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов през днешния ден, 5 юни, на летище София по време на статичния показ на аероплан на НАТО E-3A, оборудван със система за далечно радиолокационно разкриване и ръководство (AWACS). Това оповестиха от пресслужбата на МО.
 a  ds  fh  untitled  Самолет АУАКС  a-02  a-05
„ Посещението на аероплан E-3A (AWACS) е знак на единството на страните-членки и усилието на България да модернизира своите Военновъздушни сили по условията на НАТО, както и израз на нашето предпочитание да способстваме за груповата защита и в региона на военновъздушния съставен елемент “, сподели още заместник-министър Запрянов.

„ В комплицираната геополитическа конюнктура осъществяването на дилемите на Въоръжените сили на страните-членки на НАТО изисква повече групови старания и задоволително запаси, като в същото време се регистрират националните цели и особености. Самолетите Е-3А дават на Авиационния действен център (АОЦ) извънредно скъпа информация за въздушната конюнктура, надалеч отвън покритието на нашите радари, реализират продан на оперативна информация “, сподели заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден военачалник Петьо Мирчев.

Посещението на аероплан Е-3А се провежда от Командването на българските Военновъздушни сили по самодейност на Обединеното военновъздушно командване на НАТО – Рамщайн, Германия, и е израз на ангажираността на Алианса към сигурността на Югоизточния район на Европа.

Бригаден военачалник Мирчев уточни, че нуждата от добра подготовка и взаимоотношение сред военновъздушните сили на страните-членки на НАТО е не просто самоцел, а резултат от новите действителности в стратегическата среда. Той означи, че през тази година българските Военновъздушни сили ще вземат участие в 12 взаимни учения и тренировки със съдружници от НАТО, които вършат усещане освен с по-големия брой участници, само че и с по-голямата трудност на изпълняваните задания.

„ Системата Е-3А AWACS като част от Силите на НАТО за далечно радиолокационно разкриване и ръководство е основен детайл от ограниченията за гарантиране на сигурността на съдружниците от НАТО. Ние поддържаме дейностите по въздържане и защита и даваме своя принос, като сили с висока степен на подготвеност, към водещите въздушни детайли на Силите за отговор на НАТО “, уточни в изявлението си бригаден военачалник Карстен Щойе – пълководец на съставния елемент E-3A (AWACS) от състава на Силите за ранно предизвестие и надзор на НАТО в Гайленкирхен, Германия.

„ Присъствието ни през днешния ден на интернационалното летище София изпраща ясно обръщение: България е неотделима част от фамилията на НАТО и ние, като съдружници, сме подготвени да се отбраняваме и не преставаме да бъдем бдителни “, съобщи той.

Бригаден военачалник Карстен Щойе означи, че след 2014 година като част от ограниченията за гарантиране на сигурността на съдружниците са изпълнени повече от 1400 задачи и са осъществени 11 000 летателни часа в европейското въздушно пространство на НАТО.

Статичният показ на самолета на НАТО Е-3А „ AWACS “ следиха и участниците в тридневната планираща конференция на Силите на НАТО за далечно радиолокационно разкриване и ръководство, която се организира в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР