Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица

...
Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица
Коментари Харесай

На Велики вторник момичетата изпълняват древен ритуал

Днес е вторият ден от Страстната седмица - последната седмица от живота на Христос, белязана от тежките премеждия, посредством които Божият наследник ще изкупи прегрешението на индивидите, ще победи гибелта и ще отвори пътя към безконечния живот.

Велики вторник е ден за поуки и последни нравствени директиви.

Христос ни дава образец по какъв начин да благотворим - не да даваме от остатъка си за тази цел, а като бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Когато приказва за приближаването на дните на битка и тестване, Христос споделя за десетте мъдри девици, които били постоянно подготвени да посрещнат Спасителя.

Според еврейския бит 10 девойки с фенери в ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има задоволително масло. Затова девойките били длъжни да подготвят съдинки с елей и понякога да поливат във фенера, с цел да не угасне.

Половината от героините в притчата се запасили с нужния елей, само че останалите постъпили безразсъдно и не се подготвили. Когато пристигнал моментът да съпроводят дружно с другарките си младоженеца, техните фенери угаснали.

На тях не им останало нищо друго, с изключение на да изтичат при търговците за масло. Когато пристигнали в дома на младоженеца, фенерите им още веднъж светели блестящо, само че към този момент било късно. Празникът бил в разгара си, а вратата останала затворена за тях.

Поуката от притчата е, че би трябвало да живеем в единодушие и мир с хората, с природата, със самите себе си и с Бога, да бъдем духовно действени и будни, виновни и прозорливи, следвайки пътя на християнските полезности.

Напомня ни, че би трябвало "да бодърстваме и да не униваме " и да държим светилниците си запалени в очакване на Божествения младоженец.

Църквата ни напомня също притчата за гениите и ни приканя да се трудим и да усъвършенстваме качествата, с които Бог ни е дарувал.

На Велики вторник по остарял бит девойките правят ритуално носене на "мълчана вода ".

По целия път от извора до дома те не трябва да проговарят. Вярва се, че по този начин водата резервира чистотата и светостта си, придобива пречистваща мощ и лековита дарба.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР