Днес е Велики вторник. Според църковния канон той е отреден

...
Днес е Велики вторник. Според църковния канон той е отреден
Коментари Харесай

Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени

Днес е Велики вторник. Според църковния канон той е предназначен за примирение и наставление.
Според евангелския роман през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени упътвания. Тогава той споделя притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за гениите.
Притчата за девиците припомня на вярващите да бъдат подготвени да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, тъй като той ще пристигна ненадейно и ненадейно, и припомня, че сега на гибелта всеки се изправя пред Него на съд. Притчата за гениите пък приканва всеки християнин да обработва с старание равнищата на душата си и по този начин да усилва дарованията – т. е. гениите, с които го е дарил Бог.
В богослуженията през Страстната седмица последователно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени директиви.
Цялото наличие на богослужебните последования е ориентирано към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.
В националния календар първите три дни от Страстната седмица – от понеделник до сряда, са избрани за разчистване на къщата и къпане.
Този обред име пречистващ темперамент и се има вяра, че обезпечава здраве. На някои места в България на Велики вторник момите носят в цялостно безмълвие вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се има вяра, че има тайнствена мощ и оказва помощ за излекуване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР