Днес е Велики понеделник, започва Страстната седмица или седмицата на

...
Днес е Велики понеделник, започва Страстната седмица или седмицата на
Коментари Харесай

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Днес е Велики понеделник, стартира Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.
Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, защото на славянски думата "страст " значи страдалчество. Затова седмицата е отдадена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.
Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни чакат със примирение Страстната седмица, с цел да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството.
През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва - в страдалчество, болежка и обич, и го демонстрира посредством възкресение. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.
На Велики понеделник Исус Христос влязал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен с търговци. Божият Син изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище.
В Евангелието се приказва за проповедта на Исус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.
"И като видя една смоковница край пътя, пристигна при нея, само че не откри нищо на нея, единствено едни листа; и рече й: Отсега нататък да няма плод от тебе до века. И смоковницата изсъхна тутакси.
И учениците, които видяха това, почудиха се и рекоха: Как тутакси изсъхна смоковницата? А Исус в отговор им рече: Истина ви споделям: Ако имате религия, и не се усъмните, освен ще извършите стореното на смоковницата, само че дори, в случай че речете на тоя рид: Дигни се и хвърли се в морето, ще стане. И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите.
От Велики понеделник стартира огромното великденско почистване, което е наложително за всеки дом. Освен това понеделникът е и последният от дните, през които може да се пътува.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР