Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица,

...
Днес е Велики четвъртък - поредният ден от Страстната седмица,
Коментари Харесай

Велики четвъртък е!

Днес е Велики четвъртък - следващият ден от Страстната седмица, през която православните християни по целия свят съпреживяват последните дни от земния живот на Иисус Христос. 
Програмата на църковните богослужения на днешния ден е наситена и пресъздава редица значими събития, свързани с изкупителното дело на Спасителя за човечеството.
С песнопения и евангелски четива Църквата припомня по какъв начин Христос умил нозете на апостолите, за Тайната вечеря, за молитвата му в Гетсиманската градина, по какъв начин бил предаден на съд и за страданията му на Кръста, избавителни за хората. 
Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод, споделя:
" Господ сподели велико примирение! Този, който беше създател на забележимия и невидимия свят, откакто сложи началото на тайнството Евхаристия, ще бъде осквернен, оплюван, наказан и ще се възкачва към Голгота за своето избавително дело за всички индивиди - проливане на Неговата пречиста кръв върху Кръстното дърво, с която да ни изкупи и да ни направи още веднъж рожби Божии и наследници на безконечния живот. Трябва доста добре да осмислим това, с цел да имаме подготовката, посредством тези богослужебни последования, за едно вярно и същинско посрещане на празника на празниците - Възкресение Христово, Великден ".
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР