През първото тримесечие на 2024 г. продажбите на дискретни графични

...
През първото тримесечие на 2024 г. продажбите на дискретни графични
Коментари Харесай

Nvidia е завладяла 88% от пазара на графичните карти за настолни компютри – AMD има останалото, а делът на Intel е изчезващо малък

През първото тримесечие на 2024 година продажбите на дискретни графични карти за настолни компютри са намалели по отношение на предходното тримесечие, само че се покачват по отношение на същия интервал на 2023 година, съгласно изследователската компания Jon Peddie Research (JPR). В същото време Nvidia съумя да усили пазарния си дял до 88%, до момента в който делът на AMD падна до 12%. Дискретната графика на Intel към момента има доста дребен пазарен дял.

Както оповестява Tom’s Hardware, в безспорни цифри за Nvidia, AMD и Intel, 8,7 милиона дискретни настолни GPU са продадени през първото тримесечие на 2024 година Това е с 9% по-малко от 9,5 милиона графични процесора, продадени през предходното тримесечие, само че с 39,2% повече от същия интервал на 2023 година

Nvidia достави 7,66 милиона дискретни графични процесора, което е леко нарастване на растежа от 7,6 милиона за миналата година от 46%, спрямо 5,26 милиона дискретни графични процесора за настолни компютри, доставени през първото тримесечие на 2023 година

При AMD обстановката е друга. Компанията е доставила единствено 1,04 милиона дискретни настолни GPU, което е спад от 1,81 милиона през предходното тримесечие и спад от 41%. В същото време това е с 39% повече от 750 хиляди през същото тримесечие преди година.

Доставките на Intel, съгласно JPR, през първото тримесечие на 2024 година остават незначителни. Компанията навлезе на пазара на графичните карти със своите модели Arc A770 и A750 през третото тримесечие на 2022 година, само че към момента не може да се конкурира с водачите.

Както демонстрира неотдавнашен доклад на JPR, пазарът на GPU е мощно обиден от рецесията през 2008 година и не се е възстановил изцяло преди световния интерес към криптовалутите, пандемията COVID-19 и събитията в Украйна. През 2023 година се следят четири тримесечия на напредък, тъй че спадът през първото тримесечие на 2024 година не е причина за паника — това са просто естествени сезонни съмнения.

Доставчиците обаче предвиждат растеж в продажбите на графични карти през второто тримесечие на 2024 година, основно заради системите за задания с изкуствен интелект. Също по този начин се отбелязва, че търсенето на графични процесори заради AI-технологиите може да има негативно влияние върху гейм сегмента. По този метод през второто тримесечие се чака застоялост на продажбите на гейминг видео карти и по-нататъшен напредък за AI и облачните калкулации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР