Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря на

...
Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря на
Коментари Харесай

Велика сряда – денят на Тайната вечеря

Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря на Божия наследник с апостолите и измяната на Юда. Денят на покаянието на блудницата, която се трансформира в най-предана последователка на Спасителя.
На Тайната вечеря Божият наследник Христос споделя с апостолите хляба и виното - своята плът и кръв, и им споделя, че един от тях ще го съобщи. На този ден Юда отива при юдейските първенци и се уговаря с тях да съобщи Учителя си за тридесет сребърника.

На Велика сряда, си припомняме и за една жена, разкаяла се развратница, която изляла скъпоценен елей върху Христос в дома на Симон Прокажени. Случката е разказана в евангелието на Матей.

С мирото грешницата е помазала Спасителя като за заравяне, приживе го е оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите си и откривайки ги с превъзходните си коси. За нея Той сподели, че доста се прости на този, който умее доста да обича.

Някои от апостолите възроптали против това, като споделили, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос споделил да не я смущават, тъй като усърдието на разкаялата се развратница ще се разгласи по целия свят.

Голяма е разликата сред избавената грешница и погиналия Юда, определен преди този момент за деятел. Тя отдала цялото си благосъстояние за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

Общата тематика на първите три дни от Страстната седмица е краят на света и съдът Христов.

На днешния ден в храмовете се служи Преждеосвещена Литургия. Вечерта богослужението е Малко повечерие.

В националната традиция обичаят повелява да се бере здравец - най-вече от децата. На Разпети петък той се раздава за здраве. Не се работи никаква домакинска работа, тъй като се има вяра, че умеенето ще се отнеме.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР