Днес е Велика събота - денят, в който църквата възпоменава

...
Днес е Велика събота - денят, в който църквата възпоменава
Коментари Харесай

Велика събота е днес!

Днес е Велика събота - денят, в който църквата възпоменава телесното заравяне на Исус Христос и слизането му в пъкъла. Според националните вярвания, на Велика Събота домакините, които не са съумели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, вършат това в този момент. В съботния ден се месят козунаци, ритуален самун, кукли - обредни хлебчета с алено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца, които идват на посетители, носят се на кръстник и родственици. Някои домакини в събота подготвят и печеното агне, с цел да могат на самия празник да са свободни от шетня у дома.

Велика Събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Празникът е обвързван с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража.

По обичая на юдеите, Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили гов пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота. При погребението на Исус участвали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Христос е предсказал възкресението си. За това, не вярвайки на предсказаното, само че и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали.

На Велика събота в среднощ, водещият службата духовник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „ Христос Воскресе " и богомолците трикратно му дават отговор „ Воистину Воскресе ". Камбаните бият, а хорът на свещениците извършва тропара „ Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта си победи гибелта и на тия, които са в гробовете, живот подари ".

Според някои предания, след своята кръстна гибел Христос слиза в пъкъла, освобождава библейските пророци и праведниците и ги води в небесата. Така стартира новата епоха в историята на човечеството - правото на индивида на свободния избор да бъде добър или неприятен и след гибелта си да реализира парадайса или пъкъла. След възвестяването на Христовото Възкресение се разменят червени яйца.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР