Днес е Цветница. Честваме влизането на Христос в Ерусалим, а

...
Днес е Цветница. Честваме влизането на Христос в Ерусалим, а
Коментари Харесай

Истории за духа: Отец Илиян за Цветница и вярата

Днес е Цветница. Честваме влизането на Христос в Ерусалим, а всеки от нас, който отиде на черква, отнася в дома си благословени върбови клончета за здраве. За празника през днешния ден споделя отец Илиян Алекиев в поредицата на Петър Антонов за дните до Великден - " Истории за духа ".

Отбелязваме Лазаровден

„ Празникът след Лазаровден в неделя е Цветница, Връбница или Неделя Вайя от смисъла на думата вайя. Това е палмова клонка с няколко названия - един самобитен ярък празник. В този другояче по-тъжен интервал, тъй като в него се разказва и възпоменава навлизането на Христос като цар, дълго чакан избавител, помазаника, който народът е очаквал епохи.

Снимка: bTV

Наред с тържественото му влизане в Йерусалим и той като подобен е бил и припознат. Любопитството на народа в този миг, в който го посреща като цар е да види какво ще стане по-късно. Чувал ли сме доста постоянно изразът „ от осанна до разпни го “. Свързваме го с него, тъй като първоначално го посрещат като подобен, само че по-късно са разочаровани, че това не е земен цар. Всеки един от нас като православни християни знае, че на този ден може да отиде до близкия енорийския храм или където и да е и да си вземе върбова клонка. Затова при нас по тези земи нямаме палми, имаме сходството на върбата и от тая позиция да си го вземем това нещо като благословия, да го занесем в къщата си, да влезем в насладата на празника.

Снимка: bTV

Това върху, което е хубаво да размислим – като модерни хора – е, в случай че ние споделяме „ от осанна  до разпни го “ и в този ден а да забележим по какъв начин постъпваме с живота си, делата си и думите си. През идващите дни да не позволяваме и ние изпадайки в ежедневните на света, по този начин водовъртежите му, да стигнем, даже без да желаеме, в нашето схващане до разпни го “, сподели отец Илиян.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР