Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.Във

...
Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.Във
Коментари Харесай

Велика сряда е! Какво трябва да знаем

Днес е третият ден от Страстната седмица – Велика сряда.

Във Велика сряда отдаваме респект не на персона, а на покаянието на една безименна жена ,

която в евангелието е избрана като грешница. Тя била допряна от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и от признателност помазала с миро (скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите премеждия и избавителна гибел на кръста. В този ден си спомняме и за измяната на Юда Искариот, който участвал на това деяние на дамата, само че вместо да се трогне от душевния ѝ поврат, той замислил изменничество, написа Българска телеграфна агенция.

Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим .

Юда, щом видял да се разлива обилно скъпото миро, отбелязал, че можело то да се продаде за огромна сума пари, които да се раздадат на бедняци. Странното в тези два свързани случая е, че неверната жена постъпила вярно, тъй като стигнала до съзнанието за потребността от смирение и го изразила с помазването на нозете на Христос. Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода да измие нозете си след идване. А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро. Домакините преди този момент са предложили вода на Иисус да си измие нозете, само че тук е значим признакът: дамата в разкаянието за греховете си (според преданието тя била блудница) посредством помазването кани Спасителя да влезе посетител в душата ѝ и да я очисти, с цел да не бърка повече. И Христос ѝ заречен, че целият свят ще научи за постъпката ѝ и ще я издигне в образец за подражателство. 

А Юда в този ден затвърдил желанието си да съобщи своя Учител ,

от Когото бил миропомазан да бъде Негов възпитаник, да слуша избавителните Му слова и да е очевидец на чудесата Му. Неговият негативен образец, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос демонстрират, че никой не е застрахован в положението си, в което се намира. Затова Църквата предлага да бъдем будни и да внимаваме над себе си.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР