Днес е Тодоровден. Православната църква почита свети Теодор, изобразяван като

...
Днес е Тодоровден. Православната църква почита свети Теодор, изобразяван като
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев е гост на конния празник в пловдивското село Царацово

Днес е Тодоровден. Православната черква уважава свети Теодор, изобразяван като ездач на бял кон и змееборец. По традиция на днешния ден се провеждат конни надбягвания - кушии. За празника в пловдивското село Царацово дойде президентът Румен Радев.



Тодоровден се отбелязва постоянно в първата събота на Великденския пост, незабавно след Сирни заговезни. Според преданието император Юлиан решил скрито да провали жертвените пости на християните като оскверни постните храни на пазара. За да предотврати това Свети Теодор се явил на цариградския свещеник и го предизвестил.

Тъй като светецът се изобразява като конник, националното честване у нас се свързва основно със здравето на конете и по тази причина празникът е на коневъдството и на конния спорт. Днес конете се украсяват с доста украшения, провеждат се конни надбягвания. Празникът е прочут и като конски Великден. За празника през днешния ден в пловдивското село Царацово дойде президентът Румен Радев, който поздрави хората.



За наслада на многочислената аудитория през днешния ден тук ще бъдат пресъздадени обичаите за Тодоровден. По-късно ще стартират и кушиите, хората се вълнуват, а най-много децата, които ще вземат участие с конете си в особено съревнование по прескачане на трудности.

Вижте повече в директното включване на Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР