Днес е Световният ден за борба със СПИН. През 1988

...
Днес е Световният ден за борба със СПИН. През 1988
Коментари Харесай

Днес е световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за битка със СПИН. През 1988 година Световната здравна организация взема решение да насочи публичното внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и афишира 1 декември за Световен ден за битка със СПИН. 

От 1996 година с това се занимава Програмата на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден против СПИН става целогодишна акция за превеция, обучение и осведоменост. 
През 2004 г е основана самостоятелната организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на акциите. Програмата на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа поддръжка.

В България тази година акцията ще премине под мотото „ Моето здраве е мое право “ и поредност от начинания за отбелязване на Световния ден за битка със СПИН, съобщи Нова тв.

В разнообразни градове искащите ще могат да се изследват гратис и анонимно, както и да получат консултация със експерти. 

От 14,00 до 16,30 ч. доброволците-червенокръстци от БМЧК-София ще провеждат осведомителни пунктове за разпределяне на презервативи и информационни материали на метростанция " Сливница ", метростанция " Бели Дунав ", пазарът на Ломско шосе, както и подлезът пред хотел " Плиска ", оповестиха от БЧК.

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има в Студентски град от 14,30 до 17,00 ч. в региона сред Студентска поликлиника и УНСС.

В 18,00 ч. ще тръгне шествие в посока към Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Малко преди 19,00 ч. всички участници в шествието ще оформят пред театъра червен кръст, в центъра на който ще слагат огромна алена панделка, ще възпламенят свещи и ще пуснат червени балони в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Пo последни дaнни у нас ca peгиcтpиpaни нaд 2400 дyши c виpyca нa ХИВ. През 2016 година нoвooткpититe случаи ca 193.

В международен мащаб нов болен се записва на всеки 17 секунди – това прави към 5000 случая на ден. По данни на Организация на обединените нации над 36 милиона души живеят с ХИВ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР