Днес е Световният ден за борба с диабета - заболяване,

...
Днес е Световният ден за борба с диабета - заболяване,
Коментари Харесай

Експерти: Диабетът се превръща в епидемия

Днес е Световният ден за битка с диабета - заболяване, от което страдат 451 млн. души по света. Броят на хората с диабет се е утроил след 2000 година, вследствие на което световните разноски за заболяването към този момент доближават 850 милиарда $ годишно.

Очаква се до 2045 година броят на страдащите от диабет да се усили до 693 милиона, в случай че актуалната наклонност се резервира.

В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 хиляди са наранени, само че не знаят и не се лекуват.

Национална акция стартира в разнообразни градове на страната, чиято цел е да насочи вниманието към сърдечно-съдовия риск при хора със захарен диабет вид 2.

България е преди всичко в Европа по смъртност от сърдечно-съдови болести, като 64 на 100 от хората умират от тях. Основна причина за сърдечно-съдовите заболявания е диабетът, разгласи ръководителят на Дружеството по ендокирнология проф. Анна-Мария Борисова.

"От 2006 година наблюдаваме динамичността в броя на диабетиците в България. 2006 година имахме 5% прочут диабет, 2012 година 7%, 2015 година - 8,78 %. Като безспорна численост - над 500 хиляди българи имат диабет. Между 30 и 50 % са недиагностицираните. Ние би трябвало да наддаваме ", сподели проф. Борисова, представена от БНР.

Два пъти и половина по-често са сърдечно-съдовите болести при диабетиците, против два пъти и половина по дребна периодичност на сърдечно-съдови болести при недиабетиците, обявиха ендокринолозите.

40% от дамите на възраст под 30 години са с диабет, демонстрират още данните у нас.

От Българско сдружение по ендокринология упорстват в първите месеци на бременността дамите да се изследват за диабет и болести на щитовидната жлеза.

В България е осъществен скрининг измежду 1600 бременни дами, който е посочил, че 29 на 100 от тях са имали гестационен диабет, сподели проф. Цветалина Танкова, секретар на Българското сдружение по ендокринология.

Възрастовата граница при диабет-тип 2, понижава, демонстрират изследванията у нас.

"Откривали сме заболяването у деца на по осем-девет години, които са били с наднормено тегло ", сподели доктор Антоанела Славчева, шеф на отделението по ендокринология в Университетската болница "Русе ".

Тази заран в храма "Свети Седмочисленици " в столицата беше отслужен молебен за здраве на децата и младежите с диабет. Всички участници в молебена образуваха наследник кръг - знак на битката с диабет .

"Хората подценяват диабета като заболяване, тъй като той не боли, до момента в който не станат съществени нещата и не стартират затрудненията. Ето за какво през днешния ден сигнализираме обществото. Искаме хората да знаят, че диабетът не е безопасен, а би трябвало да се обърне съществено внимание. Така че всеки да си направи сметка ", сподели ръководителят на Асоциацията на децата и младежите с диабет Елисавета Котова пред Българска национална телевизия.

Тормозът на работното място е обвързван с нараснал риск от диабет >>>

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което се дължи на отчасти понижение или нарушено деяние на инсулина (диабет вид 2) или цялостна загуба на продукцията му в организма (диабет вид 1).

Захарен диабет вид 1 в огромен % от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват съществени признаци, загуба на тегло, нараснало обособяване на течности, допустимо е чувство за уязвимост, изнемощялост, и се стига до положение на кетоацидоза - доста високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет вид 2 е най-често срещаният вид диабет, който е обвързван с рискови фактори, обусловени от метода ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, понижена физическа интензивност и корист с алкохол.

Чрез смяна в държанието и ежедневните привички на хората, т.е. понижаване на рисковите фактори, е допустимо е да се предотвратят 70% от случаите на развиване на захарен диабет вид 2.

4 признака, че може да имате диабет вид 2 >>>

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР